Oradea: Portret/ Szabo Mihai luptă pentru ca elevii lui să aibă o şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Szabo Mihai luptă pentru ca elevii lui să aibă o şansă
Oradea: Portret/ Szabo Mihai luptă pentru ca elevii lui să aibă o şansă

Profesorul Mihai Attila Szabo nu stă pasiv în faţa talentului elevilor săi. Dacă este nevoie face cu ei ore în plus sau le plăteşte participarea la concursuri.

Szabo Attila Mihai iubeşte chitara şi se străduieşte să înveţe cât mai multe stiluri de interpretare pentru  sine şi pentru elevii săi. O parte dintre foştii elevi îi sunt acum colegi de catedră.
A început studiul chitării la şase ani. “Mama m-a înscris la chitară la Cercul Militar. Fiind înalt m-au acceptat fără să întrebe vârsta”, povesteşte el zâmbind. Când s-a descoperit că are doar şase ani, a trebuit să se retragă. Erau admişi copiii din clasa a cincia, nu micuţii. A studiat în particular chitara până în clasa a şaptea. Dintr-a opta a urmat cursurile Liceului de Muzică. “Mama ar fi vrut să fac mate-info la Gojdu, unde a terminat şi ea. Eu am ales Liceul de Artă şi nu-mi pare rău”, spune el. A studiat cu Alexandru Lucaciu şi a participat la concursurile locale de chitară. “Abia după ce am absolvit eu au început festivalurile şi concursurile interjudeţene şi naţionale. Eu n-am avut parte de ele cum au acum elevii mei”, povesteşte el.

Facultate şi catedră

La absolvirea liceului a fost admis la Facultatea de Muzică iar în paralel a predat ca suplinitor la liceul său. A făcut pedagogie muzicală şi chitară cu Hanno Musik, apoi a urmat interpretare cu Constantin Andrei la Cluj şi master în managementul educaţional. Între timp şi-a dat seama că vrea să facă şi informatică şi s-a înscris la cursuri postuniversitare la Cluj. Ar putea preda şi informatica, dar se rezumă doar la chitară. Şi nu regretă. “Elevii mei au obţinut peste 50 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale de chitară”, spune el satisfăcut. De mulţi ani este deja membru în juriile multor concursuri de chitară. “Când sunt în juriu, nu prea îmi duc elevii la concurs. Dacă juriul este ales dintre profesorii care au elevi în concurs, nu îi notez pe ai mei”, precizează el.

O şansă pentru fiecare

Aproape în fiecare an Mihai Szabo are elevi din familii modeste dar foarte talentaţi. Pentru a-i duce la concursuri este gata să le plătească drumul sau masa, iar uneori taxa de concurs. “Am acum un elev foarte talentat într-o asemenea situaţie. Trebuie să-l ajut ca să aibă o şansă de afirmare”, spune el cu convingere. Nici copilul nu l-a făcut de ruşine, până acum fiind premiat la concursurile la care a participat.
 Pentru a le oferi şansa afirmării şi acomodării cu scena, Mihai Szabo organizează împreună cu colegii săi un concurs de chitară de şapte ani. “În jur de 40-50 de elevi participă în fiecare an la concurs. Anul trecut am avut sponsori generoşi, iar eforturile lor au fost răsplătite”, spune el.


Profil:
Născut
La 2 noiembrie 1977, Oradea
Studii
Facultatea de Muzică Oradea, informatică la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Familie
Necăsătorit
Experiență
Profesor de chitară clasică


Ce-i place:
Lui Mihai Szabo îi place să înveţe lucruri noi şi să-şi ajute elevii prin tot ce ştie. Vrea să fie pentru elevii săi un model, nu doar un profesor. Îi plac muzica clasică şi cea uşoară, filmele bune şi culturile asiatice. “Mă fascinează limbile străine”, spune el. Vorbeşte franceză, italiană şi spaniolă, pe lângă română şi maghiară. Îi plac călătoriile şi-i place să şofeze.

Ce nu-i place:
“Nu-mi plac forfota şi gălăgia”, spune el. Îl enervează şoferii care claxonează. Nu-i place birocraţia. Nu agreează oamenii politici care promit şi uită să mai facă ceva. Nu se împacă bine cu oamenii neserioşi.


Întrebări şi răspunsuri:
 Sunteţi colecţionar de diplome?
MAS – Nu. Învăţ pentru că îmi place să cunosc lucruri din cât mai multe domenii. Îmi place să-mi folosesc mintea.
Cum v-aţi apropiat de flamenco?
MAS – Prin chitară şi limba spaniolă. Mă fascinează limba spaniolă. În 2006, am avut ocazia să fac un curs de chitară-flamenco şi spaniolă la Sevilla. Vreau să ştiu cât mai multe tehnici pentru a le reda cât mai bine copiilor acest instrument complex, chitara.
Ce proiecte aveţi?
Vreau să transform concursul de chitară de la Oradea într-unul interjudeţean, iar apoi naţional, iar apoi vreau să organizez cursuri de vară pentru elevii mei cu colegi profesori din ţară şi străinătate.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite