Oradea: PORTRET / Ada Bălan confecţionează sandale din piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: PORTRET / Ada Bălan confecţionează sandale din piele
Oradea: PORTRET / Ada Bălan confecţionează sandale din piele

Artista şi-a creat propria pereche de pantofi, un model comod şi deosebit de ceea ce se găseşte în magazine. A pus astfel bazele unei afaceri care creşte de doi ani.

Profil

Nascută. 29 august 1972 la Ploieşti.
Studii. Liceul „Mihai Viteazu”, Ploieşti.
Familie. Necăsătorită

Ada Mihaela Bălan este din Ploieşti şi s-a mutat la Oradea pentru iubitul ei. „Proaspăt stabilită aici, Ada se tot plângea că nu îşi găseşte sandale comode şi că modelele comercializate în magazine sunt prea banale. Într-o zi m-am dus şi am cumpărat două tălpi şi i-am făcut o pereche de sandale în stil roman, foarte comode şi, cel mai important, unicate. Aşa a început totul. De acolo i-a venit ideea să creeze ea însăşi încălţăminte şi să facă totul manual”, povesteşte Fero, prietenul Adei.

Procesul de creaţie

Transformată în pantofar, Ada a învăţat secretele meseriei, pas cu pas. „Sunt o autodidactă. Lucrez doar cu piele naturală şi totul este realizat manual, fără vreo maşinărie. Modelele sunt deosebite şi nu sunt destinate persoanelor cărora le place să poarte tocuri, având în vedere că lucrez doar pe talpă dreaptă”, povesteşte Ada.

Ada îşi creează singură modelele, sursa ei de inspiraţie fiind Internetul. „De obicei mă trezesc dimineaţa cu un model în cap şi încerc să-l şi fac în aceeaşi zi.  Sunt modele în stil medieval, cu talpă dreaptă, majoritatea din piele întoarsă. O prefer pe aceasta, fiindcă mi se pare că se potriveşte mult mai bine stilului de încălţăminte pe care îl fac”, spune Ada. Pentru o pereche de sandale, Ada munceşte în jur de patru ore, fără pauză. „Îmi place să fac un lucru până la capăt. Dacă mă apuc de o pereche de încălţăminte, nu mă opresc până nu o termin. De obicei fac cam două modele pe zi, fiecare e unicat, nu-mi place să fac o serie din acelaşi model. Fac un model de mai multe ori doar dacă îmi este cerut de clienţi”, povesteşte Ada Bălan.

Brăţări medievale şi genţi

De la producţia de încălţăminte, Ada a ajuns să mai facă şi altceva, ca de exemplu brăţări (tot din piele şi pictate manual) şi genţi, în acelaşi stil medieval.

„Dacă tot am început să lucrez cu piele, m-am gândit că aş putea să fac şi o geantă care să poată fi asortată cu perechea de sandale pe care am realizat-o. Şi aşa am ajuns să fac şi genţi de diferite mărimi şi forme, dar toate pe acelaşi stil medieval. Odată cu genţile a venit şi idea brăţărilor, tot pe aceeaşi temă dar fiecare unică în felul ei”, povesteşte Ada.
Preţul unei perechi de sandale porneşte de la 50 de lei, dacă este un model mai simplu, în care nu intră foarte mult material. O geantă, tot din piele, costă aproximativ 60 de lei. Preţurile diferă şi aici în funcţie de mărimea genţii şi de cantitatea de material folosit.  

Intrebări şi răspunsuri

Te-ai gândit cum îţi vei extinde afacerea?
Nu am deocamdată un plan foarte bine stabilit. Am de gând să iau lucrurile treptat şi să mă bucur de faptul că pot trăi, făcând ceea ce-mi place, folosindu-mi creativitatea.

Cochetezi şi cu alte forme de artă?
De când decorez obiectele din piele, am început să-mi dedic tot mai mult timp picturii, în general. Sunt încă începătoare, dar îmi place mult să pictez, de la brăţări şi genţi, la tablouri, cât mai elaborate.

Ce-i place

Adei îi place să creeze. Încearcă orice, spunând că îi place să facă lucruri mai aparte faţă de ceea ce există în comerţ. O romantică incurabilă, Ada îşi petrece concediile pe litoralul românesc, în staţiunea Vama Veche.

Ce nu-i place

Artistei nu-i plac oamenii prefăcuţi. „Prefer adevărul crud, unei minciuni fine”, spune Ada. Chiar dacă uneori sinceritatea poate fi supărătoare, o apreciază în mod deosebit. De la persoanele din jurul ei are pretenţia să-i spună mereu verde în faţă ce cred despre un subiect sau altul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite