Oradea: Orădenii nu sunt de acord cu desființarea stațiilor de autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădenii din cartierele Rogerius și Episcopia sunt nemulțumiți de decizia Regie de Transport în Comun (OTL) de a muta stația liniilor 11 și 18 de pe strada Piața București, vis-a-vis de gară, pe strada Șirul Canonicilor și de a desființa stația liniei 13 de la intersecția străzilor Gheorghe Doja și Adevărului.

Mutarea stației pentru cele două linii de autobuz care fac legătura din centrul Oradei cu cartierul Rogerius și Episcopia nu este pe placul orădenilor care folosesc mijloacele de transport în comun pe acest traseu. ”Nu înțeleg de ce nu au lăsat stația acolo unde a fost de când lumea, în fața gării. Suntem oameni în vârstă și de abia ne mișcăm. Acolo eram foarte aproape de tramvai, pentru noi acest lucru contează foarte mult”, spune Fekete Irina, o orădeancă nemulțumită de decizia OTL. Orădenii spun că hotărârea a fost luată fără a se ține cont de nevoile lor, ba mai mult cresc timpii de așteptare în stații. ”Autobuzele de pe liniile 11 și 18 circula la intervale de jumătate de oră, în tot acest timp noi nu avem ce face decât să așteptăm în stații”, susține Fekete Irina.

Regia s-ar putea răzgândi

Krisztian Bogdan, purtătorul de cuvânt al OTL, are în schimb o altă variantă. ”Cei care folosesc transportul în comun pe liniile 11 și 18 nu trebuie să meargă până la stația de pe Șirul Canonicilor, pot aștepta autobuzele la stația de lângă gară, spre bulevardul Ștefan cel Mare”, spune Krisztian Bogdan. Însă, pentru a ajunge la stația respectivă, călătorii sunt nevoiți să aștepte în autobuz, aproximativ 15 minute, până când acesta întoarce. Reprezentantul OTL susține că regia orădeană a luat act de nemulțumirea orădenilor, dar că situația ar putea fi remediată dacă ”vom avea mai multe solicitări de reamenajare a stație de vis-a-vis de gară”. Bogdan susține că a avut o discuție pe teren cu orădenii care circulă cu mijloacele de transport de pe liniile de autobuz 11 și 18 și le cunoaște doleanțele.

Altă stație desființată

O altă decizia a conducerii OTL, vehement contestată de orădeni a fost cea prin care staţia de la intersecţia străzilor Gheorghe Doja cu Adevărului a fost desfiinţată. În acest caz OTL și-a arătat deschiderea față de clienți şi a înaintat Primăriei Oradea o cerere de reluare a staţiei pe lista de opriri. Regia de Transport nu este însă dispusă să suporte costurile de amenajare, pasând responsabilitatea la primărie. ”Am trimis primăriei trei cereri cu informaţii complete şi am făcut acelaşi lucru şi la Poliţia Rutieră. Am primit într-adevăr autorizaţia, însă, nu este de competenţa noastră să amenajăm o alveolă pentru oprire în acea zonă”, declară Krisztian Bogdan, reprezentantul OTL. Potrivit primăriei lucrurile sunt mai simple. “Dacă OTL are nevoie de o staţie în zona respectivă, ei pot să o amenajeze. Nu este datoria municipalităţii să facă acest lucru”, declară Carmen Cherteș, purtătorul de cuvânt al municipalității.

Pericol public

Staţia de la intersecția străzilor Gheorghe Doja și Adevărului a fost desfiinţată din cauza pericolelor la care erau expuşi călătorii, aceştia aşteptând autobuzul în curbă, unde autovehiculele aveau viteză mare. Oprirea nu va fi reluată pe traseul liniei 13, OTL neavând în plan amplasarea unui refugiu la staţia respectivă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite