Oradea: Mecanismul unicat în lume arată fazele Lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentul episod al campaniei “Poveștile Oradei mari” este dedicat Bisericii cu Lună, monument istoric de categoria A.

La începutul secolului al XVIII –lea, în Oradea ortodocșii aveau o singură biserică, în cartierul Velența. Pentru a ajunge la biserică, orădenii se deplasau prin noroi, în special când ploua și apele Crișului și ale Peței se umflau și ieșeau din matcă. Demersurile pentru construirea unei biserici au fost nenumărate, în special după anul 1743, când se înființează parohia în “Orașul Nou”. În 1754, când ortodocșii s-au prezentat în fața comisiei imperiale cu o petiție prin care cereau să li se acorde dreptul de a-și clădi o biserică, au primit un nou răspuns negativ, motivat astfel:  “confesiunea ortodoxă fiind numai tolerată, nu se poate admite ca în oraș să se clădească o nouă biserică ortodoxă, lângă cea catolică și unită” (după cum menționează Peter I. Zoltan în “Trei secole de arhitectură orădeană”). Abia în 1783, după Edictul de toleranță din 1781, s-a obținut dreptul de a zidi o nouă biserică ortodoxă.

Prima catedrală cu turn

Piatra de temelie a Bisericii ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” (Biserica cu Lună), a fost așezată la data de 9 noiembrie 1784, în prezența episcopului ortodox de la Arad. Proiectată de arhitectul Iacob Eder și construită de Ioann Lins (Paler), biserica a fost ridicată din banii ortodocșilor greci, români și sârbi din Oradea.  Primul serviciu divin a fost oficiat șase ani mai târziu, în 1790. “De menționat că la acea dată era singura biserică cu turn din Orașul Nou”, scrie Peter I. Zoltan în volumul mai sus menționat.

Simbol al ortodoxismului

 Biserica cu Lună avea să devină nu numai “o vestitoare a învățăturii creștine ortodoxe generațiilor viitoare" - cum s-a spus la sfințirea ei din anul 1832, ci și o cetate de apărare a graiului și neamului românesc de la marginea țării. “Ceea ce reprezintă biserica Trei-Ierarhi pentru Moldova, Curtea de Argeș pentru Muntenia, Biserica Sfântul Nicolae din Brașov pentru sud-estul Transilvaniei, aceea reprezintă Biserica cu Lună din Oradea pentru credincioșii ortodocși din nord-vestul Transilvaniei ”, se menționează pe site-ul www.bisericaculună.ro.  Tot de aici aflăm că Biserica cu Lună este cunoscută pe plan internațional  și pentru faptul că, pe arcada despărțitoare a naosului de altar, chiar deasupra crucii de la tâmplă, se află portretul lui Horea, datând de la anul 1816, când a fost pictată biserica. Însă cel mai cunoscut lucru despre biserică este mecanismul unicat din turn, care are menirea de a pune în mişcare o sferă cu diametrul de 3 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Aceasta  se deplasează după mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului şi arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

De interes național

Doina Lucaci, șef Birou Marketing Cultural și Promovarea Imaginii Patrimoniului în cadrul Primăriei Oradea, spune că biserica este monument istoric de categoria A, adică de interes național. Unii specialiști spun că biserica are un aer calm, de baroc târziu clasicizant. Alții, judecând după structura și decorația bisericii, clasifică stilul ca fiind bizantin, cu elemente de baroc târziu și neoclasicist. O definiție apreciată de Peter I. Zoltan ca fiind completă îi aparține lui Vasile Drăguț, care spune că biserica ar avea o modenatură arhitectonică de inspirație barocă și în mică măsură neoclasică, adaptată unui program cultic tipic ortodox.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite