Oradea: Întreprinzătorii italieni, pe picior de plecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unimpresa Bihor a organizat miercuri un seminar economic în cadrul căruia s-au căutat soluții pentru păstrarea în țară a investitorilor italieni.

În contextul în care 30% dintre întreprinzătorii italieni din Bihor au fost nevoiți să renunțe la a mai face afaceri în județ, UNIMPRESA Bihor (organizația oamenilor de afaceri italieni din Bihor) a organizat miercuri un seminar economic menit a-i determina pe cei care au rămas să continue să investească în această zonă. În sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea s-au reunit circa 150 de persoane, potrivit estimărilor lui Antonio Sargenti, liderul Unimpresa Bihor. Seminarul a fost prilejuit și de vizita la Oradea a președintelui UNIMPRESA România, Stefano Albarosa.

Nevoie de lichidități

Sargenti ne-a informat că, din cele aproximativ 400 de firme cu capital italian care activau până nu demult în Bihor, mai sunt active circa 280, cu diverse domenii de activitate. La seminar au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor bancare, în ideea de a-i convinge să devină mai cooperanți. "Avem nevoie de lichidități, cât mai rapid posibil", a spus Sargenti, care crede că principalul atu al României în contextul actual, este acela că, prin statutul ei de nou membru UE, investitorii italieni au acces la mai multe programe de finanțare europeană.

Pe picior de plecare

Dacian Palladi, consultant în afaceri, le-a vorbit investitorilor despre situația macroeconomică a României, subliniind interdependența dintre fenomenele economice din lume și cele de pe plan intern.
"Avem nevoie de bani, aproape indiferent de unde vin", a recunoscut consultantul. Criza lichidităților este ușor explicată de Palladi. "O parte din bani sunt în conturi iar restul în iluzii, în case de 700.000 de euro care valorează acum 200.000", a spus acesta. Palladi recunoaște că are clienți care dispun de bani dar care nu-i bagă în circuit, preferând să fileze băncile care dau dobânzile cele mai mari.
Având în vedere că italienii din Bihor au început deja să investească în țări precum Ucraina, Moldova, Vietnam sau India, Palladi consideră că trebuie găsite soluții pentru a-i determina să rămână. "O bună parte din cei care mai sunt aici vor să plece. E adevărat că nu au investit sume mari în România, dar au fost primii care au pariat pe noi. Au adus un racord la tehnică și tehnologie și o parte de cultură a managementului", a spus Palladi. Consultantul crede că soluția ieșirii din criză este revenirea la principiile economice de bază.

Discuții libere

Seminarul, organizat în colaborare cu Federația Patronilor Bihor, Consiliul Local al IMM Oradea, Camera de Comerț și Industrie Bihor, s-a încheiat cu o masă rotundă, moderată de Dacian Palladi, la care au luat parte întreprinzători români și italieni, universitari, directori de bănci etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite