Oradea: Ilarie Brihan este dedicat 100% dermatologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilarie Brihan este un model de success în medicină, însă pentru a ajunge aici a fost nevoit să sacrifice totul, de la timpul liber la viața de familie. 

Tatăl lui Ilarie Brihan a fost medic. Când era copil, de la școală mergea direct la cabinetul tatălui său. “Acolo am prins gustul pentru medicină”, mărturisește Ilarie Brihan. El spune că familia nu a avut niciun fel de influență în decizia lui de urma medicina, pentru că era hotătât de mic să devină medic. Deși s-a născut la Oradea a copilări la Ineu, în Arad. În liceu a decis să vină în orașul de pe Crișul Repede. A dat la matematică – fizică la Colegiul Național Emanuil Gojdu. Deși părinții lui credeau că va fi dezavantajat de faptul că a învățat la un liceu mai mic, Ilarie Brihan a intrat al 13-lea la liceu. “Pentru mine a fost un număr norocos”, spune medicul orădean. I-a plăcut foarte mult la Gojdu. “Sunt un gojdist convins. Liceul a avut un rol important în crearea personalității mele”, mărturisește Ilarie Brihan. După liceu a rămas la Oradea și îndrăgește atât de tare orașul încât nu crede că ar putea pleca de aici. Ca dovadă, a refuzat o ofertă primită din Franța, la un prestigious centru de cercetare în dematologie. “Nu cred că poți să te afirmi dacă stai câteva luni într-o parte și pe urmă mergi în altă parte. Dacă vrei să realizezi ceva ai nevoie de continuitate”, crede Ilarie Brihan. “Și nu poți să ajungi la performanță în medicină dacă nu ești pasionat. Dacă munca e un calvar nu vei avea succes”, adaugă acesta.

Profesia pe primul loc

Spre dermatologie s-a orientat în anul VI de facultate. El spune că l-a influențat foarte mult și profesorul lui de dermatologie. “Doctorul Benedek  este un maestru”, spune cu mândrie medicul orădean. “Tata a fost dermatolog, dar când am ales această specialitate nu a fost încântat. A considerat că este o specialitate foarte grea și că e suficient un singur dermatolog în familie. Însă am perseverat, am reușit și sunt foarte bucuros. Am reușit să fac ceea ce-mi doream. Dacă ar trebui să o iau de la început aș face tot medicină și tot dermatologie, în ciuda tuturor sacrificiilor, pentru că sunt un tip ambițios”, spune Ilarie Brihan. Singurul lui regret este că nu reușește să stabilească un echilibru perfect între viața profesională și familie. “Mă dedic prea mult meseriei și nu știu să spun nu. Din această cauză prima care suferă este familia”, recunoaște medicul. Spune că cea mai mare problemă a lui este lipsa de timp. În afara de carieră nu mai are timp de nimic. Programul lui începe la ora 08.00 la spital, unde se ocupă de bolnavi și de studenți, după care merge la cabinet, iar acasă ajunge doar seara târziu. În timpul rămas liber se documentează pentru teza de doctorat. Este foarte pasionat de chirurgia dermatologică. A făcut o specializare la Cluj, în chirurgia cancerului cutanat și a ajutat la deschiderea unui nucleu performat în domeniu. “Ne-am străduit să facem la Oradea un centru chirurgical dermatologic competitiv la nivel național. Este un centru foarte bun, care concurează cu Cluj și București”, spune cu mândrie medicul.

Întrebări și răspunsuri

Ce înseamnă un medic de succes?
Succesul stă în mâinile pacienților. În aprecierea pacienților. Cel puțin așa consider eu. Nu cred că titlurile îți conferă profesionalismul, dar au și ele un rol.
Cum îi vedeți pe studenții de la medicină?
Din păcate pe o parte îi găsesc dezinteresați. Au venit la facultate din anumite motive, nu că și-au dorit să facă asta. Probabil și societatea are o parte din vină, pentru că valorile intelectuale nu prea reprezintă mult în societatea românescă. Studentul este influențat de acest aspect.
Care este cea mai mare satisfacție a unui medic?
Când ai reușit să rezolvi un caz. Să fii mulțumit de ceea ce ai făcut. Dacă medicul e mulțumit și pacientul va fi. Partea chirurgicală îți dă satisfacții mai multe.
Care este cel mai dificil aspect al meseriei?
Faptul că lucrezi cu oameni suferinzi. Trebuie să-i înțelegi, pentru că oamenii bolnavi sunt dificili.

Profil
Născut
La 5 noiembrie 1971, Oradea
Studii
Facultate de Medicină, Oradea
Experiență
Medic dermatolog
Familie
Căsătorit

Ce-i place
“Medicina este o pasiune pentru mine. Am renunțat la timpul liber forțat de împrejurări. Nu am timp liber și regret, pentru că în spatele lipsei de timp liber stau sacrificii spirituale, sentimentale, de familie”. I-ar plăcea să citească și alte cărți decât cele de specialitate, să se plimbe, să facă excursii. Îi place muntele. I-ar plăcea să facă sport.
Ce nu-i place
Lipsa de seriozitate a oamenilor, lipsa de respect. “Respectul nu prea mai există, în general, nici în activitatea didactică”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite