Oradea: Hotel Parc, amintirea unui monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de pe strada Republicii nr.5 a pierdut lupta cu modernitatea În mai puțin de un secol Hotelul Parc  a trecut de la regele Carol al II-lea la clienți care-și varsă nemulțumirea pe site-uri.

În acest episod al campaniei “Poveștile Oradei Mari”, Adevărul de Seară vă prezintă povestea unei clădiri monument istoric de pe strada Republicii nr. 5, Hotelul Parc.
Construit, potrivit lui Peter I. Zoltan, în anul 1915, hotelul de pe Fo Utca (cum se numea la acea vreme strada Republicii), nu mai are nimic din strălucirea inițială, având doar o stea și clienți nemultumiți. “Servicii infecte, cameră prost mobilată, baia murdară ... Am stat de două ori acolo, în doi ani consecutivi și nu s-a schimbat nimic. Prima oară am stat în apartament, baia era curată și modernă, în schimb nu era apă caldă! Abia a doua seară am reușit să fac un duș, dar apa era aproape rece. Asta e, nu vă recomand acest hotel, evitați-l!”, scria în septembrie 2004 un fost client, pe site-ul www.hoinari.ro. Asta după ce, cu zeci de ani în urmă, la Hotel Parc au fost cazate personalități precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, George Enescu, regele Carol al II-lea, poetul indian Rabindranath Tagore și alții.

Impunător, odinioară

Clădirea este unul din cele mai vechi hoteluri din Oradea și a fost ridicată de fraţii Emil şi Gyula Weiszlovich, pe locul unde înainte se afla o construcție numită Castelul Bethlen, care a fost demolată în întregime. Pentru a da un aer aparte hotelului, Gyula Weiszlovich a adus din India covoare orientale valoroase, precum și vaze și alte obiecte de décor. Faţada hotelului prezintă o alternanţă de rezalituri şi retrageri iar ancadramentele sunt cu profile mărunte în tencuială. Intrarea este în stil secession, fiind marcată de un atic şi un balcon, cornişa pe console fiind subliniată de un parapet. Dintre toate elementele decorative, cel mai bine a trecut testul timpului feroneria porții de la intrare. Imobilul se află pe lista monumentelor istorice, la categoria B. Orădenii sau turiștii care vor să admire ce a rămas din vitraliile și frumusețea Hotelului Parc, pot folosi intrarea din strada Aurel Lazăr, de unde mai pot fi văzute elemente decorative speciale.  

La un pas de licitație

În august 2008, clădirea a fost scoasă la licitație de Direcția Generală a Finanțelor Bihor. Marcel Boloș, la acea vreme director al Administraţiei Imobiliare Oradea spunea că urma să fie vândută strict partea ocupată de hotel a imobilului, fără spaţiile comerciale de la parter, care sunt în propietatea primăriei. Preţul de evaluare fusese stabilit la suma de 1.886.448 lei. Consiliul județean (CJ) intenționa să transforme încăperile hotelului în locuințe de protocol sau garsoniere pentru angajații instituțiilor subordonate CJ. Însă la data de 29 august 2008 datoria Hotelului Parc a fost achitată cu bani gheață, patronul hotelului solicitând ridicarea sechestrului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite