Oradea: Gândirea pozitivă ajută la recuperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Zilele Medicale Băile Felix, desfășurate la Hotel Termal, au fost prezentate actualitățile în materie de recuperare medicală.

Circa 120 de specialiști în balneologie și recuperare medicală, din țară dar și din Belgia, au participat la evenimentul desfășurat vineri și sâmbătă în Băile Felix, sub genericul “Zilele Medicale Băile Felix” - “Actualități în recuperarea medicală”. Aproximativ 20 de firme și-au prezentat oferta în materie de produse și aparate medicale.

Apă termală și specialiști

“Băile Felix sunt de recomandat pentru pacienți atât pentru beneficiile factorilor naturali, apă termală, climat, ecosistem, cât și pentru oferta terapeutică a programului de recuperare, fiind pentru toate cele trei categorii de vârste: copii, adulți și vârstnici, pentru patologii diverse”, a spus Adriana Nica, șefa Clinicii de Recuperare Medicală III (Institutul Național de Recuperare, Medicină fizică și balneoclimatologie), invitat de onoare. Potrivit acesteia, la peste 85% dintre pacienți durerea este frecvent însoțită de teama de necunoscut și de dificultatea de a-și continua normal viața. Din păcate în România pacienții nu sunt educați să-și pună sănătatea pe primul plan și ajung la recuperare mult prea târziu.

Sport, doar după consultarea medicului

Adriana Nica atrage atenția că, persoanele care petrec mult timp pe scaun, la birou, nu ar trebui să compenseze acest lucru prin fitness în exces. “Înainte de a se apuca de body-building le recomand tuturor să consulte un specialist în recuperare, pentru a nu-și înrăutăți și mai mult condiția fizică”, a spus șefa catedrei de Recuperare Medicală, de la UMF “Carol Davila” din București. Specialista a subliniat că gândirea pozitivă ajută, în procent de 70%, în recuperarea pacientului. Tocmai din acest motiv, printre ideile lansate vineri în cadrul simpozionului a fost includerea în echipa de recuperare a unui psihoterapeut, care să-l ajute pe pacient să dobândească o atitudine potrivită în raport cu boala.

Băile Felix, întâlniri din anii ‘70

Deși astfel de întâlniri între specialiști se desfășoară la Băile Felix încă din anii ‘70, organizatorii (SC Turism Felix SA, Asociația Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, SC Transilvania Travel SA, Universitatea din Oradea și Colegiul Medicilor Bihor) au prezentat evenimentul ca fiind la ediția cu numărul zece. “Din 1973 vin la întâlnirile anuale din Băile Felix, deoarece sunt foarte importante în dialogul interdisciplinar”, a spus Adriana Nica.  Scopul evenimentului a fost de a scoate în evidență cele mai noi informații medicale naționale și internaționale, de tip experimental și clinic, legate de terapiile balneare și de recuperare.

Invitați

Despre inovațiile în materie de tratamente balneare și cure de întreținere au vorbit specialiști din Băile Felix, Băile Tușnad, Buziaș, Covasna și Saturn. Printre invitații de onoare ai evenimentului s-au numărat Olivier Bruyere, conferențiar la Departamentul de Epidemologie și Sănătate Publică a Facultății de Medicină din Liege – Belgia și Horațiu Boloșiu, președintele Societății Române de Reumatologie, președintele Fundației Române de Osteoartrologie OSART.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite