Oradea: A patra ediție a Festivalului de Dramă și Pantomimă a început aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Timp de două zile, tineri din România și Austria, pasionați de actorie, joacă și învață la Centrul Creștin Betania.

Festivalul a demarat în 1995, și a atras rapid tineri pentru care actoria și pantomima este o pasiune, fără a deveni profesie. Aseară și azi, de la ora 19.00, aceștia își vor prezenta piesele sau skech-urile la care au lucrat. Azi de la orele 11.00 și 13.00 au avut loc workshop-uri cu actrița Rodica Lăpuște. Festivalul a început sub semnul pantomimei, ajungând mai târziu la teatru. „La început toate trupele jucau doar pantomimă. Acum balanța atârnă mai mult spre teatru”, spune Tiberiu Bulzan, coordonatorul proiectului, mulțumit de rezultatele pe care le are și de zâmbetul de pe fețele spectatorilor.

Festivalul s-a dezvoltat

După două ediții, organizatorii au constatat că ar trebui și ar putea face mai mult. „Am început workshop-urile anul trecut pentru a-i ajuta mai mult pe acești tineri pasionați de teatru”, spune Tiberiu Bulzan. La ediția de anul trecut, coordonatorul atelierelor a fost actorul orădean Radu Gherle. Anul acesta invitată este actrița și profesoara Rodica Lăpuște, din Cluj-Napoca. „Atelierele se vor concentra pe lucruri practice. Se va lucra mult la expresivitate și dicție”, precizează Bulzan.

Arta pentru adevăr

„Obiectivul festivalului este crearea unui mediu propice pentru tinerii care văd în teatru un alt mod de exprimare”, spune Tiberiu Bulzan. Toate piesele de teatru înscrise în festival se bazează pe principiile vieții sănătoase. „Arta are un rol major în educație și promovarea adevărului. Vrem ca și prin acest proiect al nostru să ajutăm tinerii, actori și spectatori, să conștientizeze importanța acestor principii pentru a avea nu atât de mult succes, cât împlinire personală”, spune Bulzan.

Lecții de viață

”Prin joc se transmit multe lecții de viață. Toți am învățat așa în copilărie și e valabil și la maturitate. Sper că festivalul nostru va reuși asta și la actuala ediție”, afirmă Tiberiu Bulzan. Tema aleasă pentru ediția 2009 este „Întoarcerea acasă”. „Prin această temă am provocat trupele să se gândească la tema celei de- a doua șanse. Imaginea pe care am avut-o în minte a fost cea din pilda fiului risipitor, găsită în Evanghelie, dar poate fi și o întoarcere la valorile creștine”, afirmă organizatorul. În opinia lui, aceste principii implementate în societatea contemporană ar contribui la schimbarea ei. „Dacă îi învățăm pe tinerii actori să fie orientați spre creativitate și frumos, cred că am putea diminua valul acesta de negativism și pesimism care ne sufocă deja”, mai spune Bulzan. Piesele de teatru sunt scrise de membrii trupelor. „Joc și scriu cu plăcere teatru pentru trupa noastră. La fel ca mine sunt și ceilalți colegi ai mei”, spune Ruben Lascău, un tânăr de 20 de ani, din trupa orădeană. 

Participanți

La actuala ediție a Festivalului de Dramă și Pantomimă participă trupe din Viena, Alba Iulia și Oradea. În această seară de la ora 19.00, actorii amatori vor juca piesele „Constrângere” și „Așa da! Așa nu!”– Oradea, „Întoarcerea acasă” - Alba, iar trupa vieneză va avea un spectacol surpriză. Intrarea este gratuită.


„Vrem să avem un impact pozitiv asupra comunității. Am ales teatrul pentru aceasta”, Tiberiu Bulzan, coordonatorul proiectului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite