Oradea: Echilibrul, esențial pentru o dragoste de jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cuplurile ajunse la nunta de aur, premiate azi la primărie, ne-a dezvăluit rețeta succesului.

“Dragostea trece prin stomac”, este primul dintre secretele pe care ni le-a împărtășit Maria Berinde, când am întrebat-o care este cheia unei căsnicii reușite. În urmă cu 50 de ani, pe 13 decembrie, într-o zi de vineri, tinerii Maria și Petre Berinde spuneau “Da” în fața ofițerului stării civile, la câteva luni după ce se cunoscuseră. Astăzi, de la orele 14.00, au fost premiați de Primăria Oradea pentru fidelitate. Li s-a acordat o diplomă și 500 de lei, ca premiu pentru 50 de ani conviețuire. Și astăzi tineri cu sufletul, cei doi soți , ea fostă asistentă medicală, el economist, s-au simțit oarecum stingheri când au intra în sala Traian Moșoiu a primăriei, într-o încăpere plină de persoane în etate. “Am simțit că suntem prea tineri să fim aici”, spune Maria Berinde, la cei 72 de ani ai săi, mamă a trei băieți și bunică a cinci nepoți.

Gospodină și artistă

 “Tatăl ei mă invitase la cină, la orele 19.00. Eu am ajuns la ei acasă cu două ore înainte, ca să văd unde o găsesc, la oglindă sau la bucătărie. Când am intrat ea făcea șnițele”, își amintește Petre Berinde, ajuns la 77 de ani, despre ziua în care și-a cunoscut soția și a știut că vor avea un trai bun împreună. S-a îndrăgostit însă cu adevărat când a auzit-o cântând la pian, dragostea pentru muzică, pentru romanțe în special, unindu-i până astăzi.  “Și azi cântăm împreună. Avem câte un radio în fiecare încăpere și ascultăm multă muzică”, povestește fostul economist. Ne spune că soția sa este o bucătăreasă desăvârșită și că, în serile de vară, iau cina în aer liber, la lumina lumânărilor.

Echilibru

Chiar dacă au trei televizoare în casă, întotdeauna se uită la același, fiindcă le place să stea împreună. Programul pe care îl vizionează îl decid lăsând unul după celălalt. Întrebat despre începuturile relației, soțul ne povestește: “La început a fost dragoste tinerească. Apoi s-a transformat în respect reciproc. Avem multe pasiuni comune și multă înțelegere unul față de celălalt”. “Echilibrul este cuvântul cheie”, îl completează soția, după jumătate de secol de viață de familie. Își amintește și acum că, la nunta de argint, copiii le-au adus un buchet cu 25 de garoafe, la modă la vremea aceea. Dacă ar fi să dea un sfat cuplurilor care își încep acum viața împreună, cei doi spun că răbdarea este esențială, la fel ca și respectul față de cel de lângă tine.

Săptămâna viitoare, o nouă festivitate

Cuplul Maria și Petre Berinde este unul dintre cele 45 premiate azi de municipalitate. Orădenii care au ajuns la nunta de aur sunt așteptați în continuare la Serviciul de Stare Civilă, situat la camera 118, etajul 1, în clădirea primăriei, pentru a se înscrie și a beneficia de premiul de 500 de lei. Vor trebui să prezinte buletinele și certificatul de căsătorie (toate în original și copii). Următoarea festivitate privind sărbătoarea nunții de aur va avea loc joi, 16 aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite