Oradea: Douăzeci de rochii vechi, în loc de una nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Douăzeci de rochii vechi, în loc de una nouă
Oradea: Douăzeci de rochii vechi, în loc de una nouă

Chilipirurile la mâna a doua le conferă orădencelor un look englezesc. Mai stilate, mai ieftine și de calitate mai bună, hainele de la magazinele second-hand sunt preferate de orădence.

Tinerele din Oradea se îmbracă din ce în ce mai bine, spun știliștii. Nu fiindcă ar da bani grei pe articole scumpe, ci fiindcă au prins gustul vintage, al hainelor second-hand de sorginte britanică. Așa se face că, la o plimbare pe stradă în urbea de pe Crișul Repede, un ochi avizat, recunoaște stilul relaxat dar cochet al brandurilor din Marea Britanie. Avantajul orădencelor este acela că, spre deosebire de englezoaice, nu trebuie să dea 200 de lire pe o rochie de mătase naturală Karen Millen (un designer britanic consacrat), ci doar 150 de lei, sau poate chiar 75, dacă prind momentul lichidării de stoc, când totul e la jumătate de preț. O bluză Marks&Spencer, care în mod normal costă cel puțin 30 de lire, în Oradea poate fi luată de la magazinele second-hand, cu prețuri cuprinse între 15 și 30 de lei, chiar dacă are eticheta pe ea.

Deosebite

Accesorii care în lanțul de magazine River Island costă 20 de lire, la second-hand în Oradea costă cel mult 15 – 20 de lei. La fel și o pereche de ochelari de la același magazin englezesc, pe care londonezele dau 13 lire, iar orădencele cel mult 15 lei. Pantaloni scurți Ralph Lauren, al căror preț în magazinele normale nu scade sub 50 de dolari nici când sunt la reducere, pot fi cumpărați la Oradea cu 25 lei, nou - nouți. Tinerele mame găsesc la acest gen de magazine haine noi, pentru copiii lor, la prețuri imbatabile.  “Orădencele au renunțat la uniformele comercializate de magazinele obișnuite, la turcismele ieftine, vândute la prețuri mari. Poate chiar inconștient, lumea se îmbracă mai bine de când au apărut magazinele gen London-shop”, apreciază Anca Crișan, stilist.  

Look englezesc

“Locuiesc în Manchester. Venită în concediu am rămas șocată să văd atâta lume îmbrăcată cu haine pe care le recunoșteam din magazinele de acolo. Inițial am crezut că brandurile respective și-au deschis puncte de lucru la Oradea. Apoi am aflat de boom-ul magazinelor second-hand”, spune Nicoleta, o orădeancă de 30 de ani, stabilită în Anglia. “Am fost în vizită la Londra, în luna martie. O rochie pe care am vrut să mi-o iau de acolo cu 40 de lire, am găsit-o la Oradea, două luni mai târziu, la 35 de lei”, spune Anca, funcționar public în Oradea.

Pentru toate categoriile

Magazinele second-hand sunt frecventate de toate categoriile de orădence. Avantajul e că cele mai multe dintre produsele comercializate sunt noi, iar prețurile sunt fără concurență. “Indiferent de sezon, la noi este mereu plin. Avem cliente care vin cel puțin de trei ori pe săptămână”, spune Nagy Erzsebet, vănzătoare.“La prețul unei rochii din Lotus mi-am luat de aici douăzeci, cu mult mai stilate”, spune Marcela, organizatoare de evenimente, clienta unui magazin de pe strada Moscovei. În același loc am întâlnit-o pe Elena, o tânără care apreciază hainele vintage pentru faptul că sunt deosebite de ceea ce se comercializează în magazinele obișnuite. “Dacă îmi iau ceva de aici am garanția că nu voi vedea același model la toată lumea”, consideră Elena. Vânzătoarele spun că cele mai multe dintre cliente sun femei de afaceri, medici, avocați, funcționari publici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite