Oradea: Apa geotermală va reduce factura orădenilor la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Factura de căldură a orădenilor se va diminua cu aproape 20% după extinderea utilizării apei geotermale în sistemul public de termie.

După eliminarea pierderilor din rețea și utilizarea deșeurilor la încălzire, cuantumul facturii de căldură aproape se va înjumătăți.
Consiliul Local Oradea a aprobat master planul de modernizare a sistemului termic din municipiu, iar apa geotermală și deșeurile organice vor deveni surse importante de energie. Un prim pas ce trebuie făcut este obținerea licenței de explorare a apei geotermale. După obținerea finanțării, Electrocentrale va trebui să achiziționeze capacități de extracție, injecție și repompare, sonde, unități de producere a energiei termice din apă geotermală cu o capacitate de 25 Gcal/h și unități de încălzire suplimentară a apei ajunsă la suprafață.

Se încălzesc cu apă geotermală

În total 18 puncte termice orădene, din cartierele Ioșia și Nufărul beneficiază deja de căldură produsă pe bază de apă geotermală. „Diferența de preț este evidentă. La blocul încălzit cu apă geotermală gigacaloria este 99,30 lei, iar la cele încălzite de la CET este 145 lei”, spune Petru Pitiș, președintele Asociației de Proprietari Cazaban –Oneștilor, care beneficiază de ambele surse de căldură. În Oradea sunt 12 sonde de apă geotermală, din care 11 pentru producţie şi una pentru injecţie. Transgex, singura firmă autorizată să exploateze apa geotermală, prepară energie termică în trei centrale. Societatea acoperă 20% din necesarul de energie termică a orașului. Două centrale livrează numai apă caldă de consum. Centrala din Ioșia, construită în parteneriat cu municipalitatea, furnizează agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum unui număr de 3120 de apartamente. În Oradea folosesc energie geotermală și 48 agenţi economici. “Dintre cei mai mari consumatori de apa geotermală amintim Universitatea Oradea, Hotelul Continental, Spitalul Clinic Gavril Curteanu”, declară Alin Iacobescu.

Facturi mai mici

Modernizarea sistemului de termie al orașului va contribui atât la diminuarea facturilor de întreținere, cât și la evitarea unor conflicte sociale. „Prețul real al gigacaloriei în Oradea este acum 300 de lei”, spune Marcel Boloș, directorul Direcției Dezvoltare Durabilă și Finanțări Externe din primăria orădeană. Orădenii plătesc gigacaloria cu 145 de lei, datorită subvențiilor de la bugetul de stat și cel local. „În momentul eliminării subvențiilor, jumătate din veniturile unei familii ar merge pe căldură. Asta ar scoate lumea în stradă”, spune Boloș. Proiectul complet de modernizare a sistemului termic al Oradei cuprinde modernizarea blocului energetic pe cărbune din Electrocentrale și va fi realizat din fonduri europene. Valoarea lui este de 80 de milioane de euro. Exploatarea apei geotermale este un proiect în valoare de 10 milioane de euro, iar achiziționarea centralei de depolimerizare care va produce căldură din deșeuri organice costă șase milioane de euro. Această centrală pe bază de deșeuri va duce la dispariția vechii gropi de gunoi a orașului și va utiliza deșeurile din deponia ecologică. Proiectul integral va fi încheiat în 2015. 

Apă tratată

Apa geotermală extrasă din subteran va fi tratată în punctul termic pentru a evita colmatarea conductelor cu mineralele pe care le conține. În perioadele în care temperatura scade sub 10 grade Celsius, în punctul termic apa geotermală va fi încălzită cu gaz la nivelul dorit, astfel încât confortul orădenilor în apartamente să fie constant.
Casetă - Din februarie 2001, locuințele din Beiuș și instituțiile publice se încălzesc cu agent geotermal. În oraşul Beiuş, SC Transgex SA este singurul furnizor de energie termică produsă centralizat. Preţul de livrare fiind sub nivelul preţului naţional de referinţă (107,5 lei/Gcal), nu s-a instituit un preţ local, nefiind necesare subvenţii. Pentru oraşul Beiuş preţul pentru populaţie, este de 77,56 lei. Zonele din Bihor unde se pot introduce sisteme de încălzire utilizând apa geotermală sunt, potrivit SC Transgex, Oradea, Beiuş, Săcuieni, Salonta,  Marghita. Primăria din Săcueni, împreună cu Transgex, a demarat déjà un proiect de încălzire a oraşului cu apă geotermală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite