Opţiune - surpriză pentru şefia CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a ales în fruntea agenţiei de informaţii americane o persoană fără experienţă în domeniul spionajului. Leon Panetta a fost şef al administraţiei prezidenţiale Bill Clinton în perioada 1994-1997, fiind cunoscut drept expert în  probleme bugetare.

Alegerea lui Panetta în fruntea CIA, agenţie criticată pentru metodele de interogare a suspecţilor de terorism, este una dintre ultimele numiri importante în cadrul viitoarei administraţii Obama, care va fi învestită în funcţie în 20 ianuarie.

Leon Panetta, fost şef al administraţiei prezidenţiale Bill Clinton, în perioada 1994-1997, este cunoscut mai degrabă drept un expert în probleme bugetare, care a ţinut sub control deficitul bugetar al Casei Albe şi care, timp de 16 ani, a lucrat pentru un congresman de California.

El a fost membru al Grupului de Studiu pentru Irak, o comisie însărcinată cu evaluarea războiului şi cu găsirea unei metode pentru a-i pune capăt.

Recomandarea sa - o retragere treptată a trupelor - a fost ignorată de administraţia Bush, care a preferat să suplimenteze numărul militarilor desfăşuraţi în acest teatru de operaţiuni.

Nemulţumiri în Congres

Senatoarea Dianne Feinstein, care va conduce Comisia de informaţii a Senatului, a declarat că nu a fost anunţată în legătură cu alegerea lui Panetta ca viitor director al CIA şi a sugerat că nu este mulţumită de decizia lui Obama.

„Poziţia mea a fost întotdeauna că agenţia ar fi cel mai bine să fie condusă de un profesionist în serviciile de informaţii, în această perioadă“, a afirmat Feinstein într-un comunicat. Senatorul democrat de California va lua parte la audierea lui Panetta pentru confirmare.

Mai mulţi experţi în serviciile de informaţii sunt de părere că experienţa lui Panetta privind modul de funcţionare a administraţiei şi corectitudinea sa recunoscută se vor dovedi preţioase.

Panetta îi va urma la conducerea CIA lui Michael Hayden, care a fost criticat de unii democraţi şi de organizaţiile care militează pentru drepturile omului pentru că a apărat practicile administraţiei Bush din cadrul războiului împotriva terorismului.

Amiralul Blair, şef al serviciilor secrete

În funcţia de director al comunităţii de informaţii, care înglobează toate serviciile de spionaj americane, Obama l-a desemnat pe amiralul în retragere Dennis Blair. Fost comandant al armatei americane pentru regiunea Pacific, Blair este considerat de mai mult timp cea mai probabilă alegere a lui Obama pentru acest post.

În timpul carierei sale de 34 de ani în Marină, Blair a fost şi director asociat al CIA în probleme militare. Până anul trecut, el a fost preşedintele Institutului de analiză în domeniul apărării, organizaţie nonprofit care redactează analize pentru guvernul federal. Blair a demisionat din această funcţie pe fondul acuzaţiilor de conflict de interese.

Învestire

Noul cabinet Obama va fi învestit în funcţie pe 20 ianuarie. Audierile de confirmare a membrilor guvernului de către Congres vor începe mâine, iar din 15 ianuarie Obama se va muta la Casa Albă, în reşedinţa oficială a oaspeţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite