Optimismul investitorilor străini duce la aprecierea leului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii multinaţionalelor din România spun, în sondaje, că activitatea economică se îmbunătăţeşte Majoritatea investitorilor străini prezenţi în ţara noastră,

Reprezentanţii multinaţionalelor din România spun, în sondaje, că activitatea economică se îmbunătăţeşte

Majoritatea investitorilor străini prezenţi în ţara noastră, chestionaţi de compania de consultanţă KPMG, au afirmat că afacerile lor înregistrează o evoluţie pozitivă şi activitatea economică se îmbunătăţeşte. Acest semnal îi determină pe analiştii financiari să aprecieze că leul românesc va fi din ce în ce mai puternic în raport cu principalele valute.

Datele din barometrul KPMG, comunicate ieri, relevă, între altele, faptul că peste 60% din companiile străine prezente pe piaţa românească au avut o evoluţie pozitivă a investiţiilor în primul trimestru al anului 2007 şi mai puţin de 10% cred că investiţiile lor nu au fost performante.

Managerii companiilor străine au încredere în climatul economic românesc apreciind, în proporţie de 65%, că activitatea lor în România le-a asigurat rezultate financiare în creştere.

O treime dintre reprezentanţii companiilor străine apreciază că situaţia lor financiară s-a menţinut la aceiaşi parametri faţă de 2006, în timp ce mai puţin de 5% spun că aceasta s-a înrăutăţit.

Cursul de schimb, dependent şi de volumul investiţiilor străine

Companiile internaţionale apreciază, în proporţie de peste 75%, că activitatea economică se îmbunătăţeşte, în categoria pesimiştilor intrând mai puţin de 5% din managerii chestionaţi. KPMG intenţionează să repete acest studiu în fiecare trimestru pentru a prezenta nivelul de încredere a investitorilor în mediul românesc de afaceri.

"Teoretic, dacă luăm în calcul numai acest factor (optimismul investitorilor străini), ne putem aştepta la o apreciere în continuare a cursului de schimb, în favoarea leului. Însă cred că optimismul acesta e un pic exagerat şi încă nu s-a materializat, având în vedere că investiţiile străine au scăzut în ultima perioadă", ne-a declarat analistul financiar Dragoş Cabat. El a mai arătat că "deficitul de cont curent a continuat să crească, şi acest fenomen ar trebui să aibă un efect contrar aprecierii leului".

Prima preocupare: deficitul de cont curent

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri, la un seminar pe teme economice, că "pe viitor, preocuparea principală a Guvernului va consta în reducerea deficitului de cont curent". Vosganian a mai amintit că, în ciuda conflictelor politice interne, ţara noastră îşi va urma strategia postaderare, strategia fiscală şi strategia energetică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite