Optimism european pentru evoluţia economiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alinierea la criteriile pentru adoptarea euro ar putea dura cel puţin până în anul 2013 Străinii sunt optimişti atunci când se uită la economia românească. Cele mai multe estimări

Alinierea la criteriile pentru adoptarea euro ar putea dura cel puţin până în anul 2013

Străinii sunt optimişti atunci când se uită la economia românească. Cele mai multe estimări ale analiştilor internaţionali vizează, cel puţin pentru următoarele şase luni, menţinerea şi chiar îmbunătăţirea mediului economic autohton

Leul românesc este remarcat ca una dintre cele mai performante monede din Europa, iar Bursa de la Bucureşti ar putea fi pe primele locuri în topul celor mai rentabile pieţe de capital.

Numai rata inflaţiei face notă discordantă în estimările mediului economic internaţional. Dintre cei 88 de analişti participanţi la un sondaj realizat de institutul german pentru cercetare economică ZEW şi Erste Bank, peste 37% se aşteaptă la o accelerare a ritmului de creştere a preţurilor de consum în următoarele şase luni.

Mai mult, ponderea celor care se aşteaptă la o înteţire a inflaţiei este în creştere în mai, comparativ cu aprilie, cu circa şase puncte procentuale.

La sfârşitul lunii aprilie, Institutul Naţional de Statistică a raportat o inflaţie anuală de 3,77% Totuşi, în ciuda optimismului pentru România, recuperarea decalajului faţă de Uniunea Europeană, la nivel de indicatori macroeconomici, va dura cel puţin încă şase ani. Asta pentru că aproape jumătate din analiştii intervievaţi consideră că ţara noastră nu va fi pregătită înainte de 2013 să adopte moneda unică europeană.

Analiştii mediului economic internaţional privesc cu optimism evoluţiile macroeconomice din ţara noastră. Îmbunătăţirea climatului de afaceri, aprecierea leului şi creşterea bursei sunt doar câteva dintre rezultatele unei cercetări realizate pentru Europa Centrală şi de Est.

Analiştii internaţionali sunt optimişti în ceea ce priveşte economia României, sentiment general pentru ţările din regiune, însă cele mai bune perspective de dezvoltare le au Cehia, Slovacia şi Polonia, potrivit unui studiu realizat de Erste Bank şi institutul german ZEW. Chiar dacă cei mai mulţi analişti consideră că evoluţia economică nu se va modifica substanţial în următoarele şase luni, diferenţa dintre părerile optimiste şi cele pesimiste a fost, în cazul României, de 31,1%, nivel inferior celui înregistrat pentru Cehia (72,9%), Slovacia (65,5%), Polonia (57,6%) şi Croaţia (45,2%).

Singura ţară în cazul căreia estimările optimiste au fost depăşite de cele pesimiste a fost Ungaria, potrivit unui raport asupra Pieţelor Financiare pentru Europa Centrală şi de Est.

Tendinţă de întărire a leului, susţinută de investitorii străini

Moneda naţională a României va continua să se aprecieze în următoarele şase luni, consideră peste 40% din analiştii intervievaţi. Autorii studiului explică acest rezultat prin prisma intrării unor noi fonduri străine în ţara noastră. "Mai sunt investitori care nu au reuşit să investească în România înainte de aderarea la Uniunea Europeană, dar după acest moment vor putea face acest lucru", se arată în raport.

Iar continuarea tendinţei de apreciere a leului vine chiar pe fondul scăderii dobânzilor interne. Astfel, atât în cazul ratelor pe termen scurt, cât şi în cazul celor pe termen lung, peste 40% din analişti consideră că dobânzile vor continua să scadă.

Pe de altă parte, investiţiile în piaţa de capital românească ar putea fi printre cele mai rentabile din Europa Centrală şi de Est. Asta pentru că peste 82% din analiştii intervievaţi se aşteaptă la noi creşteri ale indicelui BET (cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB), un optimism mai ridicat fiind înregistrat numai în Slovenia (96,1% din analişti).

Totuşi, în ciuda acestor evoluţii pozitive, rata anuală a inflaţiei are şanse să crească în următoarele şase luni. Astfel, 37% din cei intervievaţi de institutul german spun că ritmul de creştere al preţurilor de consum va accelera, faţă de numai 19,65% din analişti care se aşteaptă la o continuare a tendinţei de scădere a inflaţiei.

2013 ar putea fi cel mai devreme an în care România va adopta euro, spun aproape jumătate din analiştii intervievaţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite