Opt minuni naturale ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia Fluturelui Monarh a intrat pe lista "siturilor cu o valoare inestimabilă pentru umanitate" Comitetul patrimoniului mondial de pe lângă UNESCO a adăugat opt situri pe lista

Rezervaţia Fluturelui Monarh a intrat pe lista "siturilor cu o valoare inestimabilă pentru umanitate"

Comitetul patrimoniului mondial de pe lângă UNESCO a adăugat opt situri pe lista minunilor naturale ale lumii. Acum sunt 174 astfel de locuri pe glob.

Siturile nou incluse pe lista patrimoniului UNESCO provin din diferite zone ale lumii, începând din Canada şi până în China, trecând prin Elveţia.

Falezele fosilifere din estul Canadei, Parcul Naţional Sanqingshan din China, Lagunele din Noua Caledonie care adăpostesc o multitudine de specii de corali şi de peşti, Insula Surtsey din Islanda, Saryarca din Kazahstan, Rezervaţia Fluturelui Monarh din Mexic, zona tectonică Sardona din Elveţia şi Arhipelagul Socotra din Yemen sunt cele opt minuni naturale adăugate pe lista patromoniului mondial al UNESCO.

Acestea au o "valoare universală excepţională" şi necesită protecţie specială. Includerea pe această listă a siturilor de importanţă mondială presupune conservarea decorurilor remarcabile, dar şi protejarea faunei şi a florei care evoluează în sânul acestor ecosisteme.

Selectate datorită frumuseţii naturale

Rocile de pe Falezele fosilifere din Canada sunt o mărturie istorică a existenţei primelor reptile pe pământ. "Este un sit fascinant unde poţi pur şi simplu să vezi o parte din istorie", a spus Tim Badman, consilier la Uniunea pentru Conservarea Naturii.

Parcul Naţional Sanqingshan din China a fost ales pentru "frumuseţea sa naturală deosebită", după cum a precizat un alt reprezentant al Uniunii. Lagunele din Noua Caledonie au fost selectate datorită diversităţii ecosistemelor recifelor de corali care o depăşeşte pe cea a Marii Bariere de Corali.

Surtsey este o nouă insulă formată pe coasta sudică a Islandei, între anii 1963 şi 1967. Acesta este interesantă datorită noilor forme de viaţă care s-au dezvoltat aici.

Rezervaţia Fluturelui Monarh din Mexic se întinde pe o suprafaţă de 56.259 hectare. În fiecare toamnă, milioane de fluturi monarhi se instalează aici înainte de a-şi relua migraţia de primăvară. În conformitate cu Planul de protecţie adoptat de cele trei state traversate de aceşti fluturi în timpul migraţiei lor (Canada, Statele Unite şi Mexic), recunoaşterea acestei arii de hibernare trebuie să permită conservarea speciei, victimă a agriculturii intensive.

Delta Dunării, în patrimoniul Unesco

Delta Dunării, cea mai nouă formă de relief din România, este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa.

Delta Dunării a fost inclusă în patrimoniul Unesco în 1990.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) cuprinde peste 1.200 de specii de plante.

RBDD adăposteşte cea mai bogată faună ornitologică de pe continent, cu peste 300 de specii de păsări, printre care coloniile unice de pelicani.

Conţine, de asemenea, o faună ihtiologică reprezentativă, cu aproximativ 100 de specii, printre care heringul de Dunăre şi sturionii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite