Opriţi fumatul în staţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care stau în staţii sunt gazaţi atât de maşini, cât şi de fumătorii care-şi aprind ţigările aşteptând mijloacele de transport Ziua Mondială Antifumat este un prilej minunat de

Cei care stau în staţii sunt gazaţi atât de maşini, cât şi de fumătorii care-şi aprind ţigările aşteptând mijloacele de transport

Ziua Mondială Antifumat este un prilej minunat de a renunţa la acest obicei dăunător sănătăţii. În întreaga lume au loc manifestări de popularizare a pericolelor pe care le prezintă inhalarea fumului de tutun. Unele state îşi înăspresc legislaţia şi interzic aprinderea ţigării în locurile publice. Pe unul dintre primele locuri ale campaniei antifumat se află Statele Unite, unde nu este permis fumatul nici pe balconul propriu sau în curtea din spatele casei, dacă fumul este dus de vânt la un vecin.

Agresiunea asupra nefumătorilor este total interzisă şi este principiul care stă la baza întregii legislaţii. Normele aplicate restaurantelor şi altor localuri sunt atât de stricte încât, practic, fumătorii din America sunt din ce în ce mai puţini. Multe companii nu permit fumatul nici măcar în locuri special amenajate.

Sunt necesare legi clare pentru restricţionarea fumatului în locurile publice

Ziua Antifumat, de mâine, 31 mai, va aminti pământenilor cât de nociv e fumatul. Nefumătorii nu trebuie să fie terorizaţi de fumători, când ies din case.

Pentru acest an, sloganul propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu prilejul zilei antifumat este: "Tinereţe fără tutun". Apelul la acţiune adresat publicului larg are drept scop interzicerea totală a reclamelor la ţigări şi interzicerea fumatului în anumite zone publice.

Proiecte antifumat

Noile măsuri legislative trebuie să vizeze scăderea consumului de tutun în rândul maturilor dar, mai ales, în rândul tinerilor.

Şi în România lupta împotriva tutunului este asiduă. Mâine, în ţară vor avea loc informări menite să sensibilizeze populaţia, referitoare la practicile companiilor producătoare de tutun. Agenţia Naţională Antidrog a organizat o campanie de sensibilizare a părinţilor, tinerilor, cadrelor didactice, oamenilor politici, jurnaliştilor, opiniei publice în legătură cu importanţa adoptării şi implementării unor măsuri legislative pentru interzicerea totală a tuturor formelor de publicitate şi promovare a produselor din tutun. Dacă după această campanie s-ar obţine măcar interzicerea fumatului în staţiile mijloacelor de transport în comun, progresul ar fi vizibil imediat.

Testarea plămânilor

La nivel local, în judeţele Covasna, Braşov şi Bacău, se organizează proiectul regional "31 mai - Ziua Mondială fără Tutun". Acest proiect are drept scop prevenirea consumului de tutun şi promovarea unui stil de viaţă sănătos. Şi la Slobozia, Autoritatea de Sănătate Publică organizează o campanie antifumat, informând despre consecinţele fumatului, prin măsurarea vârstei reale a plămânului fumătorilor, cu ajutorul unui aparat special.
Între 15 şi 30 mai s-au desfăşurat activităţi speciale în Penitenciarul Slobozia, printre copiii instituţionalizaţi şi în şcolile şi liceele din oraş. La Zalău vor avea loc activităţi stradale de distribuire de materiale informative legate de nocivitatea fumatului.

În lume sunt 1,2 miliarde de fumători

Fumatul este a doua cauză a mortalităţii pe mapamond. În România, zilnic, se fumează peste 5 milioane de pachete de ţigări.

Medicii spun că riscurile la care se expun fumătorii pasivi diferă în funcţie de ambianţă, ventilaţie, prezenţa altor poluanţi. Tocmai de aceea, în staţiile mijloacelor de transport în comun, unde aerul e deja poluat de maşinile care stau la stop, fumatul trebuie să fie urgent interzis, mai ales în oraşele mari.

În lume sunt 1,2 miliarde de fumători, care "consumă" 5.500 miliarde de ţigări. Numărul deceselor anuale provocate de tutun vor atinge 10 milioane de oameni, până în 2020. Tutunul se află la originea a aproximativ 25 de boli care pun în pericol viaţa. În fiecare an se înregistrează circa 4 milioane de decese provocate de fumat.

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 31 mai "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987. (Antoaneta Cicioiu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite