Oprirea Reactorului 2 aruncă în aer preţul energiei la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în ultimele două luni preţul electricităţii la Bursa administrată de OPCOM începuse să scadă, cotaţiile s-au apropiat în aceste zile de valorile din mijocul verii, depăşindu-le

După ce în ultimele două luni preţul electricităţii la Bursa administrată de OPCOM începuse să scadă, cotaţiile s-au apropiat în aceste zile de valorile din mijocul verii, depăşindu-le chiar. Duminică au atins un nivel-record pentru acest an.

În numai o zi, odată cu oprirea celui de-al doilea reactor al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, preţul electricităţii pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a crescut cu aproape 60 lei/MWh, adică cu 40%. În trei zile, a urcat cu 100 de lei/MWh.

Astfel, dacă pentru joia trecută, 18 octombrie, preţul mediu de tranzacţionare a fost de 153,51 lei/MWh, a doua zi, când Nuclearelectrica a anunţat intrarea grupului 2 în revizie finală, preţul a urcat la o medie de 213,17 lei/MWh. Creşterea nu s-a oprit aici, tranzacţiile pentru duminică urcând la un nivel-record de 253,34 lei/MWh. Vorbim de medii zilnice, pentru că, pe anumite intervale orare, energia s-a tranzacţionat şi la 299 lei/MWh (pe PZU se tranzacţionează energie pentru a doua zi, pe 24 de intervale orare).

Comparativ, în luna iulie, când datorită caniculei consumul de energie bătuse toate recordurile, cel mai mare preţ mediu zilnic a fost de 237,13 lei/MWh. "E clar că aceste preţuri se datorează închiderii celui de-al doilea reactor de la Cernavodă, pentru că a dispărut o cantitate importantă de energie din piaţă (700 MW - n.r.).

Toată lumea ştia acest lucru şi au folosit această oportunitate de a cere preţuri mai mari", a declarat, pentru "Adevărul", Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor din România (AFER).

Unitatea 2 de la Cernavodă a fost inaugurată de autorităţi pe 5 octombrie, fiind oprită astfel în mai puţin de două săptămâni, pentru "lucrări de mentenanţă şi probe". Cu două reactoare, ponderea energiei nucleare în totalul producţiei a ajuns la circa 18%.

Nuclearelectrica vinde, Energy Holding cumpără

Şi pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB) a bursei administrate de OPCOM, unde au fost obligaţi să vândă toţi marii producători de energie, preţul energiei este foarte ridicat. Cea mai recentă ofertă de vânzare de luna aceasta, a complexului energetic Craiova, s-a adjudecat la un preţ de 189,9 lei/MWh, un nivel nemaintâlnit în 2007.

O gură de oxigen pare a veni tot de la Nuclearelectrica, producător care a scos la vânzare pentru zilele de miercuri şi joi o cantitate de 1,75 milioane MWh, la preţuri de pornire de 145-147 lei/MWh.

"Preţul de adjudecare va fi ceva mai jos decât ultimele preţuri, dar tot pe acolo, pentru că o să fie concurenţă mare pentru aceste oferte, toţi furnizorii o să fie prezenţi", ne-a mai spus Ion Lungu.

Tot pe PCCB, cu oferte de cumpărare însă, se va afla joi şi furnizorul Energy Holding, care vrea să cumpere pentru anul viitor o cantitate totală de 878.400 MWh - cu cel mult 159,7 lei/MWh.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite