Oprescu, reclamat de trei ori la Departamentul Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a mai făcut trei plângeri penale împotriva dr. Sorin Oprescu, proaspăt revenit în funcţia de director la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Două din

Ministerul Sănătăţii a mai făcut trei plângeri penale împotriva dr. Sorin Oprescu, proaspăt revenit în funcţia de director la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Două din plângeri au fost depuse la Judecătoria Sectorului 1 şi vizează infracţiuni la Legea finanţelor publice, prin depăşirea bugetului de cheltuieli pe 2004, dar şi abuz în serviciu. Totuşi, cea de-a treia plângere, cea depusă la Departamentul Naţional Anticorupţie, face referire la potenţiale fapte de corupţie. Plângerea se bazează pe un nou raport elaborat de Direcţia de Audit din Ministerul Sănătăţii, spune avocatul acestei instituţii, Gheorghe Piperea. "S-au constatat mai multe nereguli, dar două sunt de menţionat. Este vorba de un contract de antrepriză semnat în 1994, imediat după venirea lui Sorin Oprescu pe funcţia de director. Acesta prevedea norme pentru amenajări şi construcţii la Spitalul Municipal şi avea o valoare de 3 miliarde de lei. După 11 ani, prin 17 contracte adiţionale, valoare contractului a ajuns la 377 miliarde de lei, fără să se facă licitaţii sau achiziţii publice", ne-a declarat Gheorghe Piperea. Cea de-a doua neregulă se referă la închirierea a trei rezerve din spital către o firmă, care le-a transformat în garsoniere de lux pentru care încasa 100 de euro pe zi. "Spitalul nu vedea niciun ban. Mai mult, spitalul plătea şi utilităţile", ne-a mai spus Gheorghe Piperea. Departamentul Naţional Anticorupţie a anunţat în mod oficial ministerul că sesizarea a fost înregistrată şi că un procuror se va ocupa de caz.

Pe lângă rezervele de lux, pentru care spitalul nu primea niciun ban, Universitarul are şi rezerve destinate infractorilor care vor să scape de puşcăriei, după cum ne-a declarat fostul director al Spitalului Universitar Gheorghe Iana. "Rezerva 40 de la etajul 4 este pusă gratuit la dispoziţia unor persoane care vor să scape de pedeapsă", ne-a declarat Iana. Unul dintre cei internaţi este şi Monel Dumitru Paizan, fost director al PECO Vrancea şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, dar şi fost coleg de partid cu Sorin Oprescu, condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Oprescu vorbeşte de aberaţiile ministrului-contabil
Dr. Oprescu a transmis ziarului Adevărul o declaraţie în care spune că se va pune la dispoziţia organelor de anchetă. "Nu voi intra în acest joc murdar care îi place domnului ministru Eugen Nicolăescu. Pot însă să-mi exprim dezamăgirea văzând miniciuna acestui om care se foloseşte de instituţiile statului pentru a-şi face imagine. Eu sunt la dispoziţia organelor abilitate pentru ca acestea să verifice toate aberaţiile lansate de ministrul-contabil", a declarat dr. Sorin Oprescu.

Istoria conflictului Nicolăescu - Oprescu
Istoria conflictului dintre ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi dr. Sorin Oprescu a început după prezentarea proiectului Legii spitalelor. Acest act normativ prevede că directorii nu mai pot fi medici în spitalele pe care le conduc. Conflictul s-a acutizat după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, în care se prevedea că datoriile spitalelor vor fi plătite doar după un control efectuat de minister în unităţile care şi-au depăşit bugetul. Alături de alţi directori, dr. Sorin Oprescu a văzut această prevedere ca pe o ocazie de a fi schimbat din funcţie. Tocmai acest lucru s-a şi întâmplat, dr. Oprescu fiind demis alături de alţi 14 directori de spitale, la jumătatea lunii decembrie. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a negat întodeauna că acţiunile sale l-ar viza în mod direct pe Sorin Oprescu. Acesta, în schimb, s-a declarat victimă a acţiunilor lui Nicolăescu. Războiul dintre cei doi a atins punctul culminant după ce justiţia i-a dat câştig de cauză lui Oprescu. A fost nevoie de două hotărâri ale magistraţilor pentru ca Sorin Oprescu să se poată întoarce la Spitalul Universitar, ultima fiind dată în 26 ianuarie. Ministrul a spus atunci că nu-l va mai demite a treia oară pe Oprescu, dar, în schimb, a făcut referire la plângerile penale împotriva senatorului PSD.

Prima demitere a directorilor de spitale, neconstituţională
Curtea Constituţională a hotărât, ieri, că prevederi dintr-un articol al ordonanţei privind rectificarea bugetară pe anul 2005 - care a stat la baza demiterii mai multor directori de spitale, inclusiv a lui Sorin Oprescu - sunt neconstituţionale. Ordonanţa a permis Ministerului Sănătăţii să opereze schimbări în structura managerială a spitalelor. Ca urmare, ministrul Eugen Nicolăescu a revocat din funcţii 15 comitete directoare şi 24 de consilii de administraţie ale unor unităţi medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite