Opoziţia câştigă, dar nu formează guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iuşcenko.Unul dintre rezultatele alegerilor a fost creşterea importanţei partidelor mici, în calitatea lor de eventuali arbitri ai posibilelor coaliţii. Cel mai important dintre acestea este

Iuşcenko.
Unul dintre rezultatele alegerilor a fost creşterea importanţei partidelor mici, în calitatea lor de eventuali arbitri ai posibilelor coaliţii. Cel mai important dintre acestea este Partidul Socialist Ucrainian (PSU), condus A. Maroz, care, imediat după închiderea urnelor, şi-a anunţat disponibilitatea de a forma o coaliţie împreună cu "BIT" şi "Ucraina Noastră" (UN). Cel mai probabil, potrivit propriilor declaraţii, postul de premier şi dreptul de a forma guvernul vor fi încredinţate Iuliei Timoşenko. "Poporul şi-a ales premierul", a declarat aceasta. "Trebuie să ascultăm glasul poporului şi totul va fi în ordine", a completat Iulia Timoşenko, închizând orice discuţie referitoare la o eventuală cedare a postului.

"Ianukovici să se antreneze în opoziţie"
După ce, iniţial, reprezentanţii partidului proprezidenţial şi-au anunţat disponibilitatea de a forma o nouă coaliţie "portocalie", recunoscând pretenţiile Iuliei Timoşenko la rolul de lider al acesteia, ieri dimineaţă, Ucraina Noastră a cerut o perioadă de "time-out", timp în care a avut loc Consiliul Politic al partidului. În paralel, "BIT" şi PSU nu au contenit să-i preseze pe responsabilii UN cu scopul de a forţa un acord cât mai rapid al preşedintelui pentru a accepta desemnarea Iuliei Timoşenko în postul de premier. Astfel, cele două formaţiuni au anunţat finalizarea negocierilor privind acordul de coaliţie, în timpul şedinţei Consiliului Politic al UN. Într-un interviu acordat agenţiei "Ria Novosti", Timoşenko şi-a manifestat încrederea că "şansa nu va fi ratată" şi că formarea noii coaliţii portocalii este posibilă în proporţie de 99 la sută. Aceasta a anunţat însă că în noua sa guvernare nu va mai repeta greşelile trecutului, atunci când a condus un guvern a cărui componenţă nu a fost hotărâtă de ea. Potrivit noii Constituţii, preşedintele nu mai are dreptul să numească premierul şi nici să numească miniştrii, aceste competenţe revenind parlamentului şi premierului desemnat. Singura pârghie de presiune pe care o are preşedintele este dreptul de a dizolva parlamentul, convocând astfel alegeri anticipate. În acelaşi interviu, Timoşenko s-a declarat sceptică în legătură cu posibilitatea de dizolvare a Legislativului, declarând că ar avea efectul unei "explozii atomice", ceea ce, "un preşedinte inteligent nu ar face". În ceea ce priveşte o eventuală alianţă cu Viktor Ianukovici, Timoşenko a afirmat că este "improbabilă" şi pentru că o eventuală intrare în guvern a acestuia ar perpetua instrumentarea puterii politice de către marele capital. "Ianukovici trebuie să se mai antreneze în opoziţie", a conchis aceasta. Cu puţin timp înainte, Ianukovici îşi modificase considerabil discursul politic, optând pentru o politică ucraineană balansată între Est şi Vest şi despre viitorul ţării în "Comunitatea Europeană".

"Conductele unesc Rusia şi Ucraina"
Referindu-se la relaţiile cu Rusia, Timoşenko şi-a menţinut declaraţia iniţială prin care susţinea necesitate modificării acordului privind aprovizionarea Ucrainei cu gaze. "Injusteţea acordului în ceea ce priveşte Ucraina este evidentă pentru toată lumea", a declarat aceasta. Totuşi, fostul premier a pledat pentru "comunicarea directă, fără intermediari" dintre Kiev şi Moscova, pentru că acestea au multe în comun, şi anume, "o conductă de gaz şi două de petrol".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite