Opoziţia belarusă anihilată de Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

se apropie de centrul de detenţie din Minsk, unde se află câteva sute de militanţi ai opoziţiei reţinuţi în ultimele zile în capitala belarusă. Martorii oculari, printre care şi un

se apropie de centrul de detenţie din Minsk, unde se află câteva sute de militanţi ai opoziţiei reţinuţi în ultimele zile în capitala belarusă. Martorii oculari, printre care şi un corespondent AFP, au relatat că forţele de ordine i-au lovit violent cu bastoanele pe manifestanţi, îmbarcându-i apoi pe unii dintre aceştia în autobuze.
După ce forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa Octombrie, unde fusese convocată iniţial manifestaţia, liderii opoziţiei le-au cerut celor câteva mii de demonstranţi să se adune într-un parc din apropiere. Aceştia s-au adunat acolo în jurul fostului contracandidat al lui Lukaşenko, Aleksandr Milinkevici, şi au scandat "Belarusul trăieşte" şi "Ruşine BT", referindu-se la postul naţional de televiziune, care îi prezintă pe opozanţi drept persoane marginalizate sau chiar drogaţi.

Mişcare Populară de Eliberare
Liderul opoziţiei belaruse, Aleksandr Milinkevici, le-a cerut susţinătorilor săi să lanseze un nou "atac" împotriva regimului condus de Lukaşenko, despre care a afirmat că este un dictator. Milinkevici a declarat că nu doreşte să aştepte următoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc peste cinci ani, anunţând crearea unei Mişcări pentru eliberarea Belarusului şi invitând toate forţele politice să i se alăture. Manifestaţia s-a terminat după două ore. Milinkevici nu le-a dat o nouă întâlnire simpatizanţilor săi, lăsând să plutească o anume imprecizie asupra tacticii sale în săptămânile următoare, deşi la o conferinţă de presă îi anunţase pe ziarişti că viitoarea demonstraţie împotriva regimului Lukaşenko va avea loc în 26 aprilie. AFP comentează că opoziţia belarusă a mai pierdut o bătălie, poate ultima.

UE şi SUA vor impune sancţiuni
UE a decis sancţionarea regimului belarus, în timp ce SUA au "condamnat ferm" reprimarea susţinătorilor opoziţiei şi au anunţat că preconizează adoptarea unor sancţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite