Operaţiunile de salvare, împiedicate de ploile abundente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanul Merapi ameninţă

Numărul morţilor în urma cutremurului din Indonezia creşte cu fiecare oră. Cifra celor care au sfârşit sub dărâmături a depăşit deja 5.200 de persoane. În timp ce salvatorii încă mai caută persoane aflate în viaţă, pe străzile oraşului Yogyakarta şi pe cele din Bantul se desfăşoară scene de coşmar: oameni care îşi plâng morţii, alţii care scormonesc în căutarea celor dragi printre ruine. Spitalele sunt pline până la refuz de răniţi. De frica unui nou seism, cei rămaşi în viaţă nu s-au încumetat să doarmă în vreo clădire, petrecând o a treia noaptesub cerul liber.
Cele peste 470 de replici seismice de sâmbătă până acum adâncesc teama. În plus, ploile torenţiale care nu contenesc au îngreunat operaţiunile de salvare şi au diminuat şansele de supravieţuire a celor care au suferit răni grave şi încă nu au fost scoşi de sub dărâmături. În Bantul, la sud de Yogyakarta, una din regiunile cele mai afectate de cutremur, au rămas peste 200.000 de oameni fără casă. Operaţiunile de salvare sunt încetinite nu numai de vremea nefavorabilă, ci şi de penele de curent extrem de dese. În cel mai mare spital din Yogyakarta, Panti Rapih-Klinik, medicii şi asistentele fac cu greu faţă afluxului de răniţi: copii, bătrâni, femei fără vlagă.
Răniţii care au rezistat până la spital sunt în pericol să moară acolo din cauză că nu există suficient personal medical. Comunitatea internaţională a răspuns solicitărilor guvernului indonezian. Avioane străine au adus corturi, medicamente, apă şi alimente. Guvernul a estimat fondurile necesare pentru reconstrucţia zonei sinistrate la circa 84 milioane de euro. Vulcanul Merapi "scuipă" nori toxici. Faptul că vulcanul Merapi, situat la aproximativ 70 km distanţă de epicentrul seismului produs, sâmbătă, în insula Java, şi-a triplat, ieri, activitatea, nu face decât să sporească îngrijoarea. Vulcanul a generat circa 80 de nori gazoşi toxici, iar seismul produs sâmbătă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite