Operaţiune de comando eşuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelienii au ratat capturarea reprezentantului ayatolahului Khamenei în Liban

în interiorul Libanului se află mai multe mii de soldaţi israelieni, şase brigăzi, săptămâna trecută fiind chemaţi sub arme alţi 15.000 de rezervişti. Ideea este constituirea unei zone adânci de 20-30 km pe teritoriul libanez de la graniţa cu Israelul, până la obstacolul natural reprezentat de un curs de apă (râul Litani) local. În ciuda presiunilor externe, mai ales după masacrul de la Qana, autorităţile israeliene, susţinute masiv de opinia publică internă, sunt hotărâte să-şi ducă la capăt intenţia.
Un sondaj publicat de ziarul "Maariv" arată că 61 la sută din israelieni sprijină continuarea fără preget a războiului, în timp ce doar 29 la sută sunt de acord cu întreruperea parţială, timp de 48 de ore, a bombardamentelor aeriene, pauză care, oricum, a luat sfârşit. De altfel, comandanţii militari au fost profund nemulţumiţi de instituirea acestei pauze, considerând că ea a dăunat acţiunilor militare plănuite.
Între timp, unităţi de comando ale Tsahalului au întreprins o spectaculoasă incursiune aeropurtată, atacând un spital din apropierea localităţii Baalbek, la 100 km în interiorul Libanului, unde se credea că se adăpostesc mai mulţi lideri de seamă ai Hezbollah. Printre aceştia, cel mai important era şeicul Mohammed Yazbek, reprezentantul în Liban al liderului suprem al Iranului, ayatolahul Khamenei. Acţiunea însă nu a reuşit, rezistenţa întâmpinată fiind deosebit de puternică, deşi surse israeliene vorbesc de capturarea a trei luptători Hezbollah.

"Zece dinţi pentru unul singur"
Pe plan politic, continuă discuţiile sterile pentru o încetare a focului. Franţa a refuzat să participe la discuţiile despre finanţarea propusei forţe de interpunere, afirmând că o asemenea discuţie este fără rost, atâta vreme cât nu s-a căzut de acord din cine să fie compusă respectiva forţă. Reţine atenţia tonul vehement al presei europene. Cotidianul suedez "Aftonbladet" afirmă că UE ar trebui să suspende acordul de liber schimb cu Israelul, atâta timp cât acesta "nesocoteşte drepturile omului şi legalitatea internaţională". Unele ziare, cum ar fi "Guardian" (Londra), vorbesc chiar de "crime de război" israeliene, în timp ce alte publicaţii, referindu-se la bilanţul victimelor, net defavorabil Libanului, cred că vechiul adagiu "dinte pentru dinte" ar trebui acum schimbat în "zece dinţi pentru unul singur".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite