Omul care-ţi explică istoria Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Mandache organizează trasee tematice la casele de epocă din Capitală. El le vorbeşte vizitatorilor despre stilurile arhitehtonice.

„Acolo este zeiţa agriculturii cu secere şi spice, iar în partea aceea, zeul industriei, cel care are o daltă", explică Valentin Mandache statuile de la Banca Naţională a României (BNR). Este consilier imobiliar pe case de epocă, însă de cele mai multe ori îl găseşti prin oraş, la plimbare, fotografiind imobile, ferestre sau alte elemente arhitecturale. Din pasiunea sa pentru casele de epocă a realizat şi blogul casedeepoca.wordpress.ro, unde postează fotografii cu imobilele încărcate de istorie şi care sunt trecute cu vederea de bucureşteni.

Mai întâi, site-ul său a fost realizat în limba engleză, dar apoi acesta a fost adaptat în română pentru cei care doresc să afle mai multe despre stilul neoromânesc, art deco, art nouveau sau arhitectura bisericească. „Acela este ceasul original, puţine clădiri au păstrat ceasul original. Dedesubt se vede stema, tot originală, care a fost dată cu dalta în timpul comunismului", continuă Valentin Mandache să arate detaliile clădirii BNR.

Organizează doar trasee pe la principalele clădiri din Bucureşti, iar excursiile gândite de el urmează de obicei un drum mai puţin cunoscut. „Sunt focusat pe casele familiilor din Bucureşti. Desigur, spun câte ceva şi despre cele mari. Arăt Capitala aşa cum e ea, în urâţenia şi în splendoarea ei", explică el.

Din Londra, pe străzile din Centrul Vechi

Valentin este cetăţean britanic. A trăit 20 de ani în Londra, unde, după mai multe studii, a devenit colaborator al unei companii imobiliare specializate pe casele de epocă britanice. Tot cu o companie britanică a ajuns şi la Bucureşti, unde lucra la un departament de case istorice.

Valentin Mandache a vrut să rămână în România. Este unicul consultant pe acest domeniu, singurul care oferă o expertiză din punct de vedere arhitectural şi stilistic. Blogul său a ajuns între timp şi cea mai importantă resursă de istorie arhitecturală românească, iar după cum susţine bărbatul, are mare succes în străinătate. „Am pus pe site o poză cu zeiţa justiţiei de pe BNR şi a atras atenţia unei edituri din Oxford, poza fiind publicată pe coperta unei cărţi", explică bărbatul.

Săptămânal, Valentin Mandache organizează două tururi, unul tematic şi altul zonal. „În turul tematic vorbesc despre stilurile arhitecturale, pe care le exemplific cât mai detaliat în timpul plimbării. În cele zonale scot în evidenţă cele mai interesante lucrări din anumite împrejurări. Am trasee prin Dorobanţi, Kiseleff, Domenii, Icoanei şi multe alte zone", spune Mandache. Experienţa tururilor o are tot din Marea Britanie, unde a organizat trasee prin Bloomsbury, zona în care a trăit Karl Marx şi mulţi alţii.

Trasee în diferite zone

Până acum, în tururi au fost câte patru, şase sau opt persoane. „Cel mai mult am avut 15 doritori, dar, chiar dacă nu vine nimeni, eu merg singur să descopăr alte lucruri. Sunt atâtea de văzut, de fotografiat", spune consilierul. Tururile durează două sau trei ore, în funcţie de traseu. Pentru Sărbătorile de iarnă, bărbatul şi-a planificat deja traseele. „De Crăciun voi face un tur zonal pentru Lipscani şi unul tematic în Parcul Carol, la expoziţia regală. De Anul Nou voi avea ca tur tematic Cimitirul Bellu, iar cel zonal va fi la Ateneu", spune Valentin.

"Sunt focusat pe casele familiilor din Bucureşti. Desigur, spun câte ceva şi despre cele mari. ''
Valentin Mandache ghid

Planuri de viitor

Valentin Mandache vrea să organizeze cursuri pentru cei care vor să înveţe să recunoască diferite stiluri arhitecturale din România. „Voi ţine chiar şi cursuri online", spune el. De asemenea, îşi doreşte să facă trasee şi pentru zone din afara Capitalei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite