Omul, sursă de electricitate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura degajată de organismul uman poate fi recuperată şi folosită ca izvor de energie regenerabilă Energia produsă de om va fi recuperată prin haine şi pantofi şi poate fi

Căldura degajată de organismul uman poate fi recuperată şi folosită ca izvor de energie regenerabilă

Energia produsă de om va fi recuperată prin haine şi pantofi şi poate fi folosită la încălzirea birourilor sau a locuinţelor.

Căldura pe care o degajă organismul uman ar putea deveni în curând o sursă de energie neconvenţională. Această nouă ipoteză aprinde imaginaţia oamenilor de ştiinţă, care s-au gândit, deja, cum să recupereze şi să folosească energia pe care omul o emană încontinuu.

Dacă s-ar redobândi numai o miime din cei peste 100 de waţi pe secundă, risipiţi în permanenţă de fiecare dintre noi, susţin specialiştii, câştigul ar fi deosebit de important, cu atât mai mult cu cât diferenţa de temperatură dintre mediu şi corpul uman este deosebit de fluctuantă.

Maximul de energie produs de organism se înregistrează mai ales în timpul exerciţiilor fizice susţinute, în timpul mersului sau al curselor atletice, se arată într-un studiu al unor cercetători francezi, publicat de site-ul "la-Croix.com.".

Laboratoarele de cercetare sunt însă interesate să recupereze căldura risipită de organismul uman, în mişcare, şi să o transforme în electricitate cu ajutorul unor dispozitive electromagnetice sau piezoelectrice.

Interesaţi îndeaproape de această nouă sursă de energie regenerabilă, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat deja nişte pantofi "fermecaţi" care au un dispozitiv piezoelectric, ce captează şi converteşte energia umană.

Haine şi pantofi inteligenţi!

Totalitatea fenomenelor electrice produse prin presiune sau prin deformările făcute asupra unor anumite corpuri poartă numele de piezoelectricitate, care poate fi exploatată şi în cazul pantofilor MIT, ca sursă neconvenţională de energie.

Şi marii industriaşi au simţit deja că energia emanată de corpul uman poate deveni o afacere de succes şi s-au gândit să exploateze această oportunitate. Suedezii au proiectat la Stockholm un imobil care va fi încălzit în proporţie de 15% cu energia furnizată din gara vecină, care este frecventată de 250.000 de persoane!

Hainele "termoelectrice" vor fi hainele viitorului, susţin specialiştii. S-a obţinut deja în laborator o nouă fibră experimentală, care generează curent electric, prin atingere, în momentul în care persoana ce poartă astfel de "veşminte" se află în mişcare!

Tipuri de energie

Spre deosebire de sursele de energie artificială, există şi surse de energie primară, cele din natură, care pot fi folosite în mod direct.

Energia omului - Forţa musculară este prima sursă de energie de care omul a devenit conştient şi care produce energie mecanică.

Energia solară este distribuită aproape uniform pe Pământ, este nepoluantă şi nu necesită transportul sursei energetice primare sau al deşeurilor.

Energia eoliană - Vântul este o sursă de energie, care are capacitatea de a se reface şi nu poluează. Ea poate fi folosită în transporturi sau poate fi captată şi transformată în energie electrică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite