Omul care simte mirosul petrolului arăbesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Călburean controlează grupul Dafora, specializat în foraj petrolier, construcţii şi conducte. Omul de afaceri mizează pe extinderea afacerilor din sectorul energetic în afara ţării, dar nu renunţă nici la divizia de construcţii.

Forajul petrolier, construcţiile, fabricarea conductelor magistrale, turismul, energia alternativă sau industria alimentară se numără printre domeniile unde omul de afaceri Gheorghe Călburean a investit în ultimii ani.

Deşi spune că anumite „persoane de bine“ au vrut să-i cumpere afacerile, Călburean cunoaşte valoarea pieţelor unde activează şi are planuri îndrăzneţe de extindere.

Din biroul său din Mediaş, Călburean simte deja mirosul petrolului arăbesc care îi poate spori profitul. Astfel, el vrea să ducă Dafora SA, compania de foraj şi construcţii din grup, pe piaţa din Kuweit, unde a avut deja discuţii cu societăţi locale, şi Libia - stat care şi-a propus dublarea producţiei de ţiţei în următorii patru ani.

Vrea să realizeze conducta Nabucco

Totodată, industriaşul vede în proiectul Nabucco o mină de aur pentru afacerile sale din domeniul conductelor magistrale, derulate prin Condmag Braşov, şi este pregătit să construiască nu doar tronsonul din România. Energia alternativă este, pentru Călburean, o altă sursă de „regenerare“ a câştigurilor.

Proprietar a jumătate din licenţele de exploatare a apelor geotermale din România, omul de afaceri vrea să încălzească mai multe oraşe din vestul ţării cu astfel de resurse. În construcţii, segment care acoperă 20% din activitatea Dafora SA, anul 2009 i-a adus scăderi importante şi niciun contract nou.

„În urmă cu doi ani, eram întrebaţi de ce nu ne implicăm mai mult în acest sector, iar acum acţionarii ne întreabă cum să scăpăm de el. Însă trebuie să ne acoperim costurile şi să păstrăm această activitate“, spune Călburean. Acesta va miza pe lucrări mari de infrastructură rutieră şi municipală.

Băncile au preferat să crediteze statul

Omul de afaceri mai arată că, deşi în prezent se observă o revenire a sectorului de construcţii, lucrările vor fi sistate din nou în iarnă. „Duşmanul numărul unu sunt băncile. În primăvară mai veneau la consultări, acum şi‑au schimbat poziţia“, susţine el, adăugând că băncile au preferat să împrumute statul în detrimentul sectorului privat.

Totodată, în condiţiile în care segmentul serviciilor s-a redus cu peste 15% în acest an la nivel naţional, gradul de ocupare a celor cinci hoteluri pe care le deţine Călburean în Sighişoara şi Mediaş este sub 20%, iar omul de afaceri a mers pe varianta reducerii preţurilor.

image

Prima Casă a fost o soluţie doar pentru bănci şi pentru cei cu apartamente vechi. Pentru construcţii nu a adus niciun beneficiu.

image


Gheorghe Călburean
CEO Dafora SA

Specializări pe cinci continente

Gheorghe Călburean s-a născut la 1 iunie 1957, în oraşul Dumbrăveni, judeţul Sibiu. În 1983 a absolvit Institutul de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Între 1991 şi 1995 a fost la conducerea Romgaz, iar din 1995 a preluat funcţiile de CEO şi preşedinte al Consiliului de Administaţie al Dafora SA. A urmat diferite specializări în afaceri şi management industrial în Olanda, Marea Britanie, Canada, Japonia, Africa de Sud şi Noua Zeelandă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite