Omul care a învins zeii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul Horia Colibăşanu şi-a riscat viaţa, în Himalaya, încercând să-şi salveze colegul spaniol Inaki Ochoa de Olza Românul povesteşte cum, la 7.400 de metri altitudine, a

Alpinistul Horia Colibăşanu şi-a riscat viaţa, în Himalaya, încercând să-şi salveze colegul spaniol Inaki Ochoa de Olza

Românul povesteşte cum, la 7.400 de metri altitudine, a vegheat la căpătâiul spaniolului Inaki Ochoa, unul dintre cei mai mari alpinişti ai lumii.

Horia Colibăşanu (31 de ani) şi spaniolul Inaki Ochoa de Olza (40 de ani) au început expediţia în Himalaya, anul acesta, pe 15 martie. La aproape două luni şi jumătate de căţărare pe cel mai periculos vârf din lume, Annapurna, o avalanşă i-a surprins pe cei doi şi au rămas blocaţi la o altitudine de peste 7.000 m.

Inaki nu a mai putut respira aerul rarefiat şi pe 19 mai a suferit un atac cerebral. Patru zile mai târziu a decedat. "Aveam degerături şi a trebuit să ne întoarcem. Atunci, în cort, am văzut că e ceva în neregulă cu Inaki, suferise atacul cerebral", spune astăzi Horia.

"Cortul era îngropat în zăpadă"

Horia şi Inaki au trecut prin momente cumplite, cu doar o jumătate de ciocolată pe zi şi apă. "Am încercat să fac tot ce s-a putut. Ni se termina mâncarea, nici medicamente nu mai aveam, a fost cumplit.

Pe zi ce trecea, cortul era tot mai mic, nu mai găseam nimic, stăteam într-un cort de două persoane, care era tot mai acoperit de zăpadă, nu mai aveam loc". El a adăugat că, deşi era slăbit, zilnic făcea mişcare în jurul cortului şi bătea cărarea în jos, în speranţa că vor veni să-i ajute alţi alpinişti dintr-o tabără inferioară cu care luase legătura prin radio.

Ajutor elveţian

După patru zile de chin, un alt alpinist, elveţianul Ueli Steck, a reuşit să urce spre cortul celor doi. "Ueli a venit cu medicamente, dar nu erau suficiente pentru toţi trei.

Atunci a mers Ueli la Inaki şi eu am coborât", mai spune timişoreanul. El a ajuns într-o tabără inferioară unde a primit ajutor. Între timp, elveţianul a încercat să-l menţină în viaţă pe Inaki, dar elicopterul cu echipa de salvare n-a mai putut ajunge din cauza vremii. La aflarea veştii că spaniolul a murit într-un final, localnicii nepalezi au spus că "zeii au câştigat".

Primul român care a urcat pe vârful K2

Alpinistul Horia Colibăşanu are 31 de ani şi este de profesie stomatolog. A înregistrat o premieră românească în 2004, când a atins vârful K2, înalt de 8.611 metri.

Am încercat să fac tot ce s-a putut. Ni se termina mâncarea, nici medicamente nu mai aveam, a fost cumplit.
Horia Colibăşanu, alpinist

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite