Omenirea, dispusă la sacrificii pentru climă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj recent arată că patru din cinci persoane sunt dispuse să-şi schimbe modul de viaţă pentru a stopa poluarea Cei mai mulţi dintre oameni spun că sunt pregătiţi să facă

Un sondaj recent arată că patru din cinci persoane sunt dispuse să-şi schimbe modul de viaţă pentru a stopa poluarea

Cei mai mulţi dintre oameni spun că sunt pregătiţi să facă sacrificii personale pentru a preveni schimbarea climatică, arată un sondaj BBC, făcut în 21 de ţări. Sondajul arată că patru din cinci repondenţi au spus că vor să-şi schimbe modul de viaţă, chiar şi cei din Statele Unite ale Americii şi China, ţările cele mai mari poluatoare cu dioxid de carbon.

Întrebaţi ce părere au despre taxe mai mari pentru energie, marea majoritate a oamenilor au fost de acord cu instituirea acestora.

Trei sferturi dintre oamenii chestionaţi pentru sondaj au declarat că sunt gata să plătească taxe mai mari pentru energie dacă acestea ar fi fost folosite pentru a găsi noi surse de energie sau pentru eficientizarea celor existente.

Chinezii au dat cele mai concludente răspunsuri la întrebarea despre taxele pentru energie. 85% din repondenţii din Republica Chineză s-au arătat foarte entuziaşti cu privire la mărirea taxelor pentru energie. Cercetarea arată că oamenii din cele mai multe ţări îşi doresc mai mult decât guvernele lor să facă schimbări serioase în viaţa personală pentru a stopa schimbarea climatică.

Astfel, 83% din cei chestionaţi spun că oamenii trebuie să-şi schimbe modul de viaţă pentru a micşora cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.

Preţul mărit pentru combustibilii poluanţi

În aproape toate ţările europene şi în Statele Unite ale Americii, cei mai mulţi dintre repondenţi spun că preţul combustibililor care provoacă schimbări climatice trebuie să crească. Singurii care au spus că o creştere a preţului pentru energie nu e necesară au fost ruşii şi italienii.

Atitudini diferite în Asia şi Africa

Sondajul relevă că oamenii din Asia şi Africa au atitudini foarte variate cu privire la creşterea preţului energiei. O mare parte din chinezi şi indonezieni cred că sunt necesare preţuri crescute.

În schimb, în Coreea de Sud şi India, foarte puţini dintre repondenţi sunt pentru costuri mărite pentru energie. Nici în Nigeria nu există prea multe păreri favorabile în acest sens, 52% din cei chestionaţi spunând că preţurile mai mari pentru energie nu vor stopa încălzirea globală.

Cercetarea arată că, în întreaga lume, procentele "pro" energie mai scumpă sunt de 50%, în timp ce numai 44% din oameni nu vor taxe mai mari. Atunci când repondenţii au spus că nu sunt de acord cu taxe mai mari, ei au fost întrebaţi dacă s-ar răzgândi în această privinţă în cazul în care alte taxe ar fi reduse pentru ca nivelul total al sumelor plătite să rămână la fel.

"Sondajul arată clar că oamenii sunt mult mai dispuşi să accepte creşteri de preţuri pentru lucrurile care produc poluare decât sunt politicienii", a spus Doug Miller, directorul Globescan, institutul care a efectuat sondajul comandat de BCC.

Sondajul a intervievat 22.182 de oameni din Marea Britanie, Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Egipt, Franţa, Germania, Italia, India, Indonezia, Kenya, Mexic, Nigeria, Filipine, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite