Omar Hayssam a strecurat multe informaţii printre rânduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sirianul nu a dat nume, dar a lăsat să se înţeleagă faptul că are documente care pot susţine implicarea unor oficiali români în răpirea jurnaliştilor Omar Hayssam, dat în urmărire

Sirianul nu a dat nume, dar a lăsat să se înţeleagă faptul că are documente care pot susţine implicarea unor oficiali români în răpirea jurnaliştilor

Omar Hayssam, dat în urmărire internaţională pentru terorism, a dezvăluit, în cadrul unui interviu telefonic acordat postului tv Antena 3, o serie de noutăţi care nu au fost prezentate în varianta oficială a răpirii jurnaliştilor în Irak.

Sirianul a susţinut că, imediat după eliberarea din captivitate, Mohammad Munaf a fost liber timp de două zile, fiind cazat la hotelul Al- Rashid din Bagdad. El ar fi fost dus acolo de membrii Ambasadei României la Bagdad şi chestionat de FBI.

După spusele lui Hayssam, Munaf ar fi fost reţinut de autorităţile americane după ce a declarat că în captivitate s-ar fi aflat şi un american pe nume Rony Helmens. Acesta ar fi fost eliberat în august 2005, tot atunci fiind prinşi adevăraţii răpitori, despre care nu s-a auzit niciodată în România.

Hayssam a mai spus că doctorul Yassim ştia din seara zilei de 28 martie de telefonul primit de la Marie-Jeanne Ion prin care aceasta anunţase răpirea. Sirianul a adăugat că a fost la preşedintele Traian Băsescu la cererea lui Yassim, şi nu din proprie iniţiativă.

Ce a vrut să spună Omar?

În finalul interviului de la Antena 3, Omar Hayssam a susţinut că din momentul în care a fost pus în libertate a fost în permanenţă filat.

"Am şi numărul maşinilor care m-au urmărit", a spus Hayssam. Apoi a adăugat că nu a trebuit să facă demersuri prea grele ca să plece din România chiar şi în situaţia în care se afla.

Această declaraţie poate avea două interpretări. Ori Hayssam a fost scos din ţară cu sprijinul serviciilor secrete româneşti, ori filajul acestor servicii poate fi păcălit cu uşurinţă. A doua variantă este puţin credibilă, mai ales că era vorba de singurul "terorist" în libertate din România. De altfel, pe parcursul interviului, sirianul a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă a fugit din ţară cu ajutorul serviciilor secrete.

Ohanesian: "Încearcă să şantajeze autorităţile"

Oficiali din SRI şi Serviciul de Informaţii Externe nu au dorit să comenteze afirmaţiile lui Omar Hayssam de la emisiunea "Sinteza Zilei", difuzată joi seară la Antena 3. Nici fostul director al SRI Radu Timofte nu a vrut să comenteze declaraţiile lui Hayssam. Claudiu Săftoiu, la acea vreme consilier prezidenţial pe probleme de politică internă, este de părere că doar Procuratura poate comenta afirmaţiile lui Hayssam: "Nicio altă instanţă, cu excepţia Procuraturii, nu se poate pronunţa în legătură cu afirmaţiile lui Omar Hayssam. Este greu să faci un comentariu în legătură cu veridicitatea declaraţiilor lui Hayssam, câtă vreme omul încearcă să îşi apere cauza, îşi vede interesul", ne-a declarat Săftoiu.

Unul dintre cei trei jurnalişti care au stat în captivitate 55 de zile în Irak, Ovidiu Ohanesian, susţine că Hayssam şi Munaf sunt cei care au pus la cale răpirea şi că apariţia recentă a lui Hayssam este, de fapt, o încercare de negociere cu autorităţile române: "Hayssam minte cu neruşinare, nu are niciun fel de documente cu privire la răpire. El şi cu Munaf au pus la cale răpirea, nu există niciun dubiu în legătură cu asta. Ce face el acum este o operaţiune de şantaj asupra autorităţilor române. El ştie de alte afaceri ale unora din serviciile secrete şi acum ameninţă voalat că <<îi va da pe goarnă>> . Cu siguranţă Hayssam ştie multe, doar pleca în avion cu Iliescu în delegaţii externe şi a făcut afaceri cu serviciile, a vândut maşini şi la SRI, şi la SIE. Şi el, şi Munaf, au încercat tot timpul să cadă la învoială cu autorităţile - îşi vor înapoi banii, libertatea, familiile… asta încearcă acum Hayssam, să şantajeze autorităţile", crede Ohanesian.

Senatorul Ion Vasile susţine că a primit două faxuri din Beirut

Senatorul Vasile Ion, tatăl jurnalistei Marie-Jeanne Ion, răpită în Irak, a anunţat ieri într-o conferinţă de presă că a primit două faxuri, cu o lună în urmă, de la Beirut, unde se află Omar Hayssam, în care sunt amănunte despre autorii răpirii din 2005. Senatorul buzoian a mai spus că i-a fost teamă să comenteze prea mult pe această temă, date fiind circumstanţele neclare în jurul cazului.

Interpol România a cerut intensificarea măsurilor de localizare

În urma declaraţiei telefonice date joi seara de către Omar Hayssam, Interpol România a solicitat, ieri-dimineaţă, Biroului Naţional Interpol Beirut intensificarea măsurilor de localizare a acestuia. Omar Hayssam este urmărit internaţional din data de 26 iulie 2006, când, pe numele acestuia, a fost emis un mandat de urmărire internaţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite