Omar Hayssam riscă 15 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verdictul în procesul lui Omar Hayssam, cercetat pentru fapte de terorism în legătură cu răpirea a trei jurnalişti români în Irak, va fi dat pe 6 iunie de magistraţii Curţii de Apel

Verdictul în procesul lui Omar Hayssam, cercetat pentru fapte de terorism în legătură cu răpirea a trei jurnalişti români în Irak, va fi dat pe 6 iunie de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Dacă va fi găsit vinovat, sirianul, în prezent căutat internaţional, riscă o pedeapsă între 10 şi 15 ani de închisoare. Avocaţii lui au cerut ieri revocarea mandatului de arestare, dar şi schimbarea încadrării juridice a faptelor din cea de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism în trei infracţiuni de complicitate la lipsire de libertate. "Jurnaliştii români au petrecut 55 de zile în Irak, timp în care le-a fost schimbată locaţia, iar Omar Hayssam a fost arestat la cinci zile după răpire", a declarat avocatul Alice Drăghici. Ea a adăugat că Hayssam nu putea să-i coordoneze pe răpitori din arestul Inspectoratului General al Poliţiei. O altă problemă ridicată de apărătorii sirianului, plata daunelor morale cerute de cei trei jurnalişti, fiecare din aceştia constituindu-se parte civilă pentru două milioane de euro. Avocaţii au cerut ca despăgubirile să fie raportate la cele cinci zile de detenţie, şi nu la întreaga perioadă. Culmea e că şi procurorul a cerut şi el schimbarea încadrării juridice, pentru mai multă acurateţe juridică, respectiv detalii tehnice suplimentare la acuzaţia deja adusă.

Hayssam, implicat în trafic de armament rusesc?

Judecătorul Sofica Dumitraşcu a respins ieri cererile făcute de sirianul Omar Hayssam, într-o scrisoare trimisă pe adresa Curţii de Apel, şi reiterate de avocaţii săi, de a da declaraţii în proces. La dosar au fost ataşate mai multe declaraţii date de alţi complici irakieni, care au participat la răpire, al unui cetăţean filipinez care a fost închis în acelaşi loc şi o declaraţie dată de Mohammad Munaf. În prezenţa procurorului Ciprian Nastasiu, Munaf a negat, în noiembrie 2006, implicarea în răpirea lui Omar Hayssam şi a retractat toate dezvăluirile spectaculoase făcute.

El a explicat că a făcut primele declaraţii, sperând că va beneficia de bunăvoinţa autorităţilor din România. "Cu privire la declaraţia pe care am dat-o la 27 iulie 2005, în prezenţa autorităţilor judiciare române, cu privire la implicarea lui Omar Hayssam în traficul internaţional de armament, precum şi în sprijinirea financiară a unor entităţi teroriste, arăt că nu este adevărat ce am susţinut la acea dată, datele pe care le-am furnizat aflându-le din mass-media arabă", dezminte una dintre acuzaţii Munaf.

El a mai declarat că nu ştie nimic despre suma vehiculată, două miliarde de dolari SUA, pe care dictatorul irakian Saddam Hussein ar fi trimis-o în Iordania pentru achiziţionarea de armament rusesc, prin intermediul Siriei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite