"Omar Hayssam apartine tarii, este un bun al intregului popor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- spune, in exclusivitate pentru Adevarul, Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD

Eu cred ca, in mod deliberat, doamna Monica doreste o criza in relatia cu Uniunea Europeana
Trebuie sa punem stenturi in relatia dintre PSD si Ion Iliescu
Am stat cu sufletul la gura sa vedem cum ii belesc baietii astia pe nemti, pe francezi si pe americani
Credeam ca Traian Basescu o sa-i spuna lui Bush "George, puiule, ati incurcat-o. V-am ras. Autostrada, sufletul! Gata!"
- Unde este Opozitia?
- Opozitia este in primul rand in sperantele milioanelor de romani care ne-au votat. Ei asteapta de la noi solutii, mai ales acum, cand nu se mai gasesc medicamente in spitale, cand se discuta despre pretul gazelor, cand apar probleme cu locurile de munca. S-a anuntat o reducere in sectorul public cu inca 2,5 la suta, deci cateva zeci de mii de oameni care nu vor mai plati impozit, nici macar 16 la suta, asta este vestea buna. Vestea proasta este ca nu vor primi nici salariu. Opozitia a trecut de socul posttraumatic dupa alegeri. A avut de realizat o schimbare de generatii in conducere. Toate lucrurile astea au trebuit gestionate cumva, in ideea de a nu sparge partidul, de a mentine unitatea partidului, astfel incat el sa fie puternic si sa conteze in spectrul politic. Cred ca am intrat deja in finalul de convalescenta. Sunt convins ca departamentele, care vor incepe sa functioneze saptamana viitoare, vor da dimensiunea competentei oamenilor nostri si atitudinii politice.
- Regasesc alegatorii, in PSD de acum, PSD pe care l-au votat in toamna?
- Tara se schimba in permanenta. Electoratul se schimba in permanenta. Si noi, ca partid, trebuie sa ne schimbam. Cred ca era necesar. Chiar daca dl. Iliescu n-a fost de acord cu mine, eu cred ca faza paternalista in partid s-a incheiat. Partidul nu mai depinde acum de un lider. Se intampla la fel si la alte partide - si la PD, si la PNL, care au pornit ca partide de lideri, nu neaparat cu o ideologie foarte clara. Noi am muncit mult in ultimii ani si ne-am capatat o anumita identitate. Spre deosebire de PD, care a castigat puterea, dar si-a pierdut ideologia, noi am pierdut puterea, dar ne-am mentinut foarte clar ideologia, valorile. In felul acesta am reusit pana la urma, de unde eram oarecum in urma PD-ului, ca statut international, sa trecem in fata. Problema noastra este in plan intern. Cred ca nu am dat un raspuns convingator pentru a mentine legatura cu o anumita zona a electoratului rural sau cu zona de pensionari. Trebuie sa vedem cum putem da mesaje pentru acesti oameni care ne-au votat si care asteapta in continuare de la noi raspunsuri la intrebarile lor.
- Credeti ca o motiune de cenzura pe tema legilor proprietatii si justitiei este buna pentru imaginea PSD?
- Am avut o lunga discutie pe temele acestea. Sigur ca problemele Justitiei intereseaza un numar mai mic de oameni. Iata, pentru Justitie una dintre problemele de baza este ca Traian Basescu sa numeasca procurorii, la propunerea ministrului Justitiei. Dupa ce Valeriu Stoica a pus Justitia sub controlul ministrului, noua ni s-a spus patru ani de zile ca lucrul asta este gresit si sa facem justitie independenta. Am facut legile Justitiei cu expertii Uniunii Europene, cu Uniunea Europeana, cu mama Uniunii Europene, cu tatal Uniunii Europene, cu Delegatia Uniunii Europene de la Bucuresti, cu consilieri din Franta, cu consilieri din Germania. Pe baza acelor legi am incheiat negocierile. Dupa patru luni, vine Monica Macovei si ne spune "de fapt, reforma nu s-a facut in Justitie, trebuie s-o facem altfel, pentru ca, de fapt, judecatorii nu sunt buni, nu asculta de cine trebuie si isi fac de cap. Atunci ii propun eu pe judecatorii aia buni, ca-i cunosc eu de pe vremea cand eram procuror si ii propun presedintelui pentru ca el ii cunoaste si mai bine". O astfel de politizare este aberanta. Eu cred ca, in mod deliberat, d-na Monica doreste o criza in relatia cu Uniunea Europeana, care sa duca la amanarea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. In legatura cu proprietatea, am avut de asemenea o discutie lunga. Am spus sa nu se zica, din nou, ca PSD este impotriva proprietatii. Am facut o analiza si am vazut ca 92 la suta din terenurile agricole au fost date inapoi pe vremea noastra, ca 96 la suta din paduri au fost date inapoi tot pe vremea noastra. Cele mai multe dintre locuinte au fost date de noi si asa mai departe. Noi am introdus garantarea proprietatii in Constitutie si ne-am spus: "In definitiv, de ce naiba sa avem atatea complexe pe domeniul asta?". Asta nu inseamna ca legea, asa cum este facuta, este buna. Noi suntem, insa, in primul rand impotriva principiului. De asta avem un stat de drept. Sa se discute legile in Parlament. Nu ne-a spus noua dl. Tariceanu ca va respecta prerogativele Parlamentului?
- Ati spus ca Ion Iliescu trebuie sa-si clarifice relatiile cu PSD. Ce inseamna acest lucru?
- E nevoie de un semnal din partea lui Ion Iliescu sa spuna ca vrea sa mergem, in continuare, impreuna. Noi i-am spus deja ca vrem sa mergem impreuna. Noi am vrea sa vedem o reactie si din partea cealalta.
- De ce ar mai crede el partidul acum, cand tocmai asta a reprosat PSD-ului - ca nu s-a tinut de cuvant?
- Partidul nu este o cutie de lemn pe care o poarta cineva dintr-un loc intr-altul. Este un ansamblu viu, de cateva sute de mii de oameni care au alt fel de aprecieri. Ei au decis, prin reprezentantii lor, intr-un anumit fel. Dar relatia dintre PSD si Ion Iliescu este construita pe zeci de mii de fire, nu este realizata printr-un singur fir pe care il tai cu foarfeca. Aceasta relatie mult mai complexa trebuie menajata. Dincolo de supararea legata de rezultatele acestui congres, trebuie sa incercam sa punem stenturi in relatia dintre PSD si Ion Iliescu. Trebuie sa normalizam relatia respectiva, respectand si ceea ce inseamna contributia lui Ion Iliescu, dar si votul colegilor de la congres. Acest lucru nu se poate face in cinci minute sau in cinci zile.
- Credeti ca veti avea colegi care-l vor urma pe Ioan Talpes?
- Eu nu cred ca Talpes a discutat cu domnul Iliescu gestul lui de a pleca. Pe de alta parte, el nu este neaparat arhetipul membrului de partid. El a venit in partid de destul de putina vreme si a plecat pentru ca felul in care vedea el viitorul nu s-a potrivit cu ce a iesit de la congres. Nu cred ca sunt multi colegi care l-ar urma.
- Cand a plecat, Talpes a vorbit de favorizarea lui Omar Hayssam de catre guvernul PSD. L-a lasat pe Hayssam la partid, nu l-a luat cu el.
- Omar Hayssam apartine tarii, este un bun al intregului popor. El vine dintr-o echipa care a ramas in Romania, oamenii si-au facut studiile, s-au casatorit cu romance, au ramas aici. Sunt foarte multi din zona aceasta, care au folosit tranzitia din Romania, speculand punctele slabe ale acesteia. Nu e singurul. Nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Cand era la putere PSD-ul, mergea cu PSD-ul. Cand erau altii, mergea cu altii.
- Da, dar el a fost acuzat si de rapirea unor oameni, si de actiuni teroriste.
- Asta este altceva. De asta vreau sa separam lucrurile. Daca discutam de afacerile lui Hayssam si relatiile lui, e una. Daca discutam de un om care a participat la actiunile teroriste, atunci el sau altul, ca este membru al Romaniei, al Siriei, al Iordaniei sau al partidului PSD arab, atunci el trebuie ras. Din punctul asta de vedere nu trebuie sa existe nici un fel de mila pentru nimeni. As vrea sa nu amestecam aceste planuri. Aici e marea smecherie care s-a facut in ultimele luni. In loc sa fie acuzat ca este un mare terorist legat de nu stiu ce, a fost legat intai de afaceri si a fost arestat de vreo sapte ori, iar apoi de PSD. Reactia noastra a fost foarte clara. Daca are vinovatii economice, este una, daca are vinovatii legate de securitatea statului, de terorism, este cu totul altceva. Dar aici este vorba de vinovatii personale. Daca are niste complici, trebuie pedepsiti aceia. Nu putem sa spunem ca PSD este de vina pentru ca un anumit tip din partid s-a hotarat sa faca o actiune de acest gen.
- E adevarat ca intentionati sa gasiti o cale de iesire spre un post dintr-o structura internationala?
- Am auzit si eu povestea asta si mi-a placut. Sunt probabil unii care ar dori ca eu sa plec, iar altii care ar dori ca eu sa am o recunoastere internationala, daca nu sunt recunoscut foarte tare in tara. Sunt cateva posturi internationale libere acum si este adevarat ca unii s-au gandit ca, din Europa de Est, eu as putea sa fiu un candidat.
- Ati avut propuneri?
- Nu erau propuneri, au fost niste sugestii, niste idei. Eu consider insa ca mai am inca multe lucruri de facut in Romania. Nu ma tenteaza sa plec. Cel putin deocamdata. Eu am plecat mult in strainatate si de fiecare data dupa cateva zile ma urcam pe pereti.
- Cum e sa fiti subalternul lui Mircea Geoana?
- Pe linie de partid nu exista subalterni, doar pe linie administrativa. Pe linie administrativa am fost in relatie cu Petre Roman si nu mi-a fost foarte simplu. Am lucrat pana la 40 de ani intr-un institut de cercetare si nu mi-a fost niciodata foarte clar jocul acesta administrativ. N-am trait in structuri ierarhice foarte bine construite. Ca ministru de externe am avut niste probleme de relationare cu Petre Roman, pentru ca el dorea ca echipa sa fie foarte ierarhizata. Intrand in Parlament am revenit la o stare obisnuita. Nici in relatia cu Ion Iliescu nu m-am considerat subalternul lui, desi, sigur, eram prim-vicepresedinte si el era presedintele partidului. Ion Iliescu a stiut sa tina seama de un anumit tip de sensibilitati. Dar, cel care a contat enorm pentru ca in partid sa nu existe relatii de subordonare a fost Octav Cozmanca. El a stiut de fiecare data sa trateze cu zonele diferite din partid si sa nu dea impresia unor subordonari din acestea.
- Vreti sa spuneti ca omul din partid cel mai democrat este Octav Cozmanca?
- Cred ca este unul dintre oamenii cei mai eficienti, pentru care eu am o mare admiratie. Revenind la relatia cu Mircea Geoana, sigur el a fost subordonatul meu, dar nu cred ca vreodata a fost marcat de un tip administrativ de relatie.
- Cine conduce partidul?
- In momentul de fata, Mircea Geoana este ales presedinte al partidului si acest lucru este recunoscut de toti membrii de partid, inclusiv de mine. El a obtinut un numar de voturi, candidand impotriva lui Ion Iliescu si asumandu-si anumite riscuri. Acest lucru trebuie recunoscut. Ca presedinte, Mircea Geoana conduce si, daca discutam despre toate activitatile partidului, atunci intervine rolul presedintelui executiv, al secretarului general, al vicepresedintilor.
- Deci Mircea Geoana este un fel de vedeta care citeste de pe prompter, si in spate este o echipa care ii pregateste textul?
- Nu, nu, nici vorba. Mircea Geoana este un tip destept, organizat, ambitios, este un tip care invata repede, care isi cunoaste interesele si cunoaste si interesele partidului. Cred ca din aceste ratiuni va sti sa faca echipa cu ceilalti si sa tina seama si de sensibilitatile lor.
- Doreste PSD alegeri anticipate?
- Sunt absolut de acord, intr-o chestiune, cu Traian Basescu. Guvernul este absolut catastrofal, a actionat extraordinar de prost, incompetent in ceea ce priveste inundatiile, medicamentele si cred ca trebuie schimbat. Si cum sa schimbi Guvernul fara sa te certi foarte tare cu liberalii? Prin alegeri anticipate. De fapt, Traian Basescu cauta o formula mai eleganta, ceea ce nu este stilul lui, nu atat sa ma schimbe pe mine, sau pe Vacaroiu, cat sa-l schimbe pe Tariceanu.
- Atunci de ce nu sunteti de acord cu ea?
- Incepem sa fim de acord cu ea. Nici nu s-a putut pune problema anticipatelor in aceasta perioada, cu o celula de criza care a lucrat in direct, la televizor, cu case luate de apa. Guvernul actual se ocupa, din pacate, doar de trecut, nu se ocupa de viitor. Oamenii astia de la Guvern s-au dezobisnuit sa munceasca. Nu poti sa construiesti in felul acesta. Nu s-au facut licitatii de constructii decat in Harghita, Covasna, cateva. Cum sa le ceri acum constructorilor sa mearga sa faca locuinte in Banat? Aceste lucruri nu s-au mai putut spune din cauza norului de fum creat. Poporul a stat sub narcoza timp de o luna si jumatate. Se darama casele, se darama spitalele, nu se mai face nici un centimetru de autostrada. Am stat cu sufletul la gura, tot poporul, sa vedem ce se intampla cu EADS, cum ii belesc baietii astia pe nemti, pe francezi si pe americani. A fost Traian Basescu in America si credeam ca o sa-i spuna lui Bush "George, puiule, ati incurcat-o. V-am ras. Autostrada, sufletul! Gata!". Autostrada sigur merge inainte, dar nu sunt bani si merge mai incet. EADS merge mai departe.
- Va veti da demisia din functia de presedintele al Camerei sau veti astepta sa va schimbe Alianta?
- Sunt niste baieti acolo care nu inteleg cum, dupa ce ca n-au castigat alegerile parlamentare, nu reusesc sa-si puna presedintii de Camera asa cum vor ei, asa cum au facut ei jocuri de culise cu Traian Basescu. Ei nu inteleg ca am fost ales presedinte al Camerei pentru un mandat de patru ani. Asa cum Traian Basescu, daca va ajunge, si va ajunge in curand, la 20%, nu poate fi schimbat si trebuie lasat sa-si duca mandatul pana la capat. L-am ales, asta este. Ne bucuram de el cinci ani de zile. Asa este si cu presedintele Camerei. Are un mandat de patru ani. Presedintele Senatului este al doilea om in stat, cel al Camerei este al treilea. De ce sa nu se respecte aceleasi reguli ca la primul om din stat?
- Ca al treilea om din stat v-ati mai intalnit cu primul om din stat?
- Nu. Din iarna, de la depunerea juramantului de catre ministri.
- Dar cu premierul Calin Popescu Tariceanu discutati?
- Da, recunosc, avem o colaborare buna pentru ca sunt chestiuni de program care trebuie discutate. Avem discutii civilizate, asa cum trebuie sa fie intr-un stat de drept.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite