Olteanu - preşedinte pe mâna PRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

candidatului PNL a fost înclinată, în mod surprinzător, de sprijinul acordat de PRM. Olteanu a beneficiat de sprijinul Alianţei D.A., al UDMR, PRM şi al grupului minorităţilor naţionale.

candidatului PNL a fost înclinată, în mod surprinzător, de sprijinul acordat de PRM. Olteanu a beneficiat de sprijinul Alianţei D.A., al UDMR, PRM şi al grupului minorităţilor naţionale. Deputatul PRM Lucian Bolcaş a explicat decizia partidului său prin dorinţa de a pune capăt definitiv disputelor legate de conducerea acestei Camere a Legislativului.
În decembrie 2004, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor a votat pentru ca Adrian Năstase să preia preşedinţia Camerei. PSD a susţinut, ieri, că, potrivit regulamentului şi a deciziei Curţii Constituţionale, este singurul partid îndreptăţit să nominalizeze un candidat la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Această pretenţie a fost însă respinsă, prin vot, de imensa majoritate a deputaţilor. Este posibil însă ca principalul partid de guvernământ să conteste la Curtea Constituţională alegerea unui reprezentant al unei alte formaţiuni politice. Nominalizarea lui Olteanu la conducerea acestei Camere a parlamentului deschide însă calea unor dispute dure în interiorul Alianţei D.A. Democraţii lui Emil Boc susţin că înţelegerea din toamna anului 2005 - prin care PNL urma să preia conducerea Senatului, iar PD pe cea a Camerei - nu a fost respectată decât pe jumătate. Surse din PD susţin că acest partid este hotărât să se bată pentru postul de ministru pentru relaţia cu parlamentul, lăsat vacant de Bogdan Olteanu.

Democraţii vor relaţia cu parlamentul
Partidul Democrat a cerut, duminică seara, în şedinţa conducerii Alianţei D.A., ca, în cazul în care Bogdan Olteanu va fi ales preşedintele Camerei Deputaţilor, funcţia de ministru pentru relaţia cu parlamentul să fie preluată de Cristian Rădulescu, liderul deputaţilor PD. Propunerea a fost respinsă de liberali, care, luni, au şi desemnat un înlocuitor al lui Olteanu, în persoana deputatului PNL Titu Gheorghiof. Democraţii au revendicat postul de ministru pentru relaţia cu parlamentul, invocând faptul că PNL va reuşi să preia conducerea Camerei Deputaţilor, în timp ce preşedinţia Senatului - care ar fi revenit PD - rămâne la PSD. Potrivit unor surse din PD, dacă Rădulescu ajunge ministru, postul său de lider al grupului deputaţilor PD va fi preluat de vicepreşedintele PD Cezar Preda.

Boc vrea să cureţe Alianţa de "soluţia imorală"
"Prin depunerea unei candidaturi separate, Partidul Conservator s-a plasat, s-a autoplasat, în afara coaliţiei şi şi-a reconfirmat statutul de soluţie imorală", a declarat, ieri, înainte de şedinţa deputaţilor, preşedintele PD, Emil Boc, atunci când a fost întrebat ce părere are despre faptul că partidul lui Dan Voiculescu susţine candidatura Danielei Popa la preşedinţia Camerei Deputaţilor. "Nu e normal ca un partid de 20 de parlamentari să revendice preşedinţia Camerei Deputaţilor", a mai apreciat liderul PD. El a reluat, voalat, ameninţările la adresa PC, sugerând că acest partid va fi scos de la guvernare dacă nu va accepta să voteze candidatul Alianţei D.A. "Dacă nu vor ţine cont de recomandarea de a susţine candidatul Alianţei D.A. cu greu Partidul Conservator îşi va menţine locul la guvernare", a spus Boc. Liderul PD a apreciat că gestul PC arată "disperarea" acestui partid după publicitate.

Conservatorii nu au lăsat-o din braţe pe Daniela
Aliaţii nu au reuşit să-i convingă pe conservatori că Bogdan Olteanu este soluţia cea mai potrivită pentru preşedinţia Camerei nici după mult-aşteptatele discuţii de duminică seara, de la Casa Dante. Liderii PC - senatorul Sabin Cutaş şi deputatul Bogdan Ciucă - au ieşit de la întâlnire cu acelaşi mesaj cu care fuseseră mandataţi de preşedintele partidului, Dan Voiculescu: Daniela Popa va intra în cursa pentru funcţia cea mai înaltă a forului legislativ. Schimbul de replici nu a fost deloc amical, democraţii aruncându-le în faţă conservatorilor că ar trebui să iasă de la guvernare dacă nu vor să mai joace în echipă. Nici aceste argumente nu i-au înduplecat pe oamenii lui Voiculescu, care au refuzat să-şi retragă reprezentantul din cursa pentru fotoliul lăsat liber de Adrian Năstase.

Dan Voiculescu îi face ipocriţi pe Boc şi pe Băsescu
Dan Voiculescu a ripostat, ieri, la acuzaţiile aduse de aliaţi şi la ameninţările venite din partea Alianţei cum că Partidul Conservator riscă să iasă de la guvernare. "Noi am intrat la guvernare pentru că nu am avut încotro, nu pentru că am vrut", a replicat Voiculescu. "Băsescu ne-a rugat să intrăm la guvernare şi am intrat pentru stabilitatea politică. Dacă preşedintele şi premierul spun că nu mai este nevoie de noi, nu avem nicio problemă să ieşim de la guvernare", a adăugat el. Liderul conservator a ripostat verbal şi la declaraţia liderului PD, Emil Boc, conform căreia PC este "soluţia imorală". "Boc şi cu şeful lui, Băsescu, sunt soluţia ipocrită, pentru că nu fac altceva decât demagogie politică, spectacole, care nouă nu ne plac".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite