Olli Rehn - convocat în Bundestag să dea explicaţii privind aderarea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul parlamentarilor germani decurge din dorinţa de a fi informaţi cât mai temeinic în legătură cu stadiul de pregătire a celor două ţări, susţin surse apropiate Bundestagului. Audierea a

Gestul parlamentarilor germani decurge din dorinţa de a fi informaţi cât mai temeinic în legătură cu stadiul de pregătire a celor două ţări, susţin surse apropiate Bundestagului.
Audierea a fost solicitată de Matthias Wissmann, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din legislativul german, şi s-a desfăşurat cu uşile închise, departe de ochi iscoditori. De altfel, potrivit Rompres, prezenţa lui Olli Rehn la Berlin a fost înconjurată de multă discreţie şi a coincis, întâmplător sau nu, cu vizita ministrului român al integrării, Anca Boagiu, în capitala Germaniei. Care ministru s-a deplasat special acolo pentru a avea întrevederi cu diverşi oficiali parlamentari şi oficiali germani şi a-i convinge că autorităţile de la Bucureşti se ţin de treabă şi merită ca Bundestagul să nu amâne până în ultima clipă ratificarea Tratatului de aderare. Despre exact acelaşi subiect a fost descusut şi comisarul Olli Rehn în audierea din Comisia pentru Afaceri Europene. După cum se ştie, legislativul german intenţionează să ratifice Tratatul de aderare după ce Comisia Europeană îşi va prezenta, în această toamnă, noul raport de monitorizare. Reticenţele Germaniei faţă de România şi Bulgaria nu par să se fi atenuat, curentul majoritar din Bundestag înclinând mai degrabă spre amânarea cu un an sau măcar cu câteva luni a aderării celor două ţări.
Olli Rehn: Monitorizare fără precedent
Comisarul pentru extindere recunoştea, într-un articol recent publicat în revista "Parliament Magazine", că, pentru întocmirea rapoartelor de ţară, România şi Bulgaria au fost monitorizate la sânge. "Am adoptat rapoartele pe baza unei monitorizări fără precedent, atât ca amploare, cât şi ca intensitate. Experţi ai Comisiei şi ai statelor membre au analizat situaţia la faţa locului în ambele ţări şi au furnizat rapoarte detaliate. Am studiat informaţii oferite şi de alte surse, cum ar fi ONG-uri, instituţii financiare internaţionale, asociaţii ale oamenilor de afaceri. Am ascultat cu atenţie şi opiniile Parlamentului European, în timpul pregătirii rapoartelor", a subliniat Rehn. Rapoartele, aprecia comisarul, demonstrează faptul că "metoda condiţionării este eficientă", iar monitorizarea strictă impulsionează reformele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite