Olla, Spania !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din Orient şi noile ingrediente aduse din Lumea Nouă. Deşi şi-a păstrat o bucătărie relativ simplă, de familie, Spania excelează într-o serie de preparate renumite, care sunt departe de a fi

din Orient şi noile ingrediente aduse din Lumea Nouă. Deşi şi-a păstrat o bucătărie relativ simplă, de familie, Spania excelează într-o serie de preparate renumite, care sunt departe de a fi "simpliste". Un exemplu este supa olla podrida, deosebit de apreciată de specialiştii gastronomi. Sau clasica paella, un amestec savuros de ingrediente, de la diferite tipuri de carne până la variate soiuri de peşte, fructe de mare, orez şi legume. Tot în rândul specialităţilor se numără şi cârnaţii chorizo, foarte picanţi, un fel de tocană de vânat, numită monteria, sau puiul gătit ca la Valencia. Indiferent de regiune şi de influenţele absorbite, bucătăria Spaniei te cucereşte în primul rând prin calitatea şi prospeţimea ingredientelor.
Am ales o reţetă de paella extrem de simplă - pentru că, în tigaia (specială) în care se prepară - şi se serveşte - paella se poate arunca aproape orice ingredient! În funcţie de gust şi de buget.

Paella
Pentru 6 persoane
Ingrediente: 1/3 ceaşcă ulei de măsline, 1 ceapă mică, 2-3 căţei de usturoi, 3-5 linguri pătrunjel verde tocat, 1 linguriţă şofran, 2 linguri supă de pui, 3 piepţi de pui dezosaţi, 2 ardei graşi verzi, 1 ardei gras roşu, 225 g pastă de tomate, 1 linguriţă zahăr, 4 ceşti orez, 7 ceşti apă, sare, 450 g creveţi din conservă (opţional)
Mod de preparare: Se încinge uleiul într-o tigaie mare şi adâncă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, usturoiul zdrobit şi pătrunjelul. Se călesc împreună până când ceapa devine translucidă. Se adaugă şofranul, supa de pui, piepţii de pui tăiaţi bucăţi mai mari, ardeii tăiaţi julien şi se sotează până când carnea de pui se albeşte. Se toarnă pasta de tomate subţiată cu puţină apă, zahărul şi se amestecă. Se adaugă orezul şi apa şi se lasă să dea în clocot. Se sărează, piperează şi se fierbe totul 5 minute, amestecând din când în când. Dacă se folosesc, se adaugă şi creveţii. Se lasă să fiarbă la foc mic acoperit, amestecând din când în când. Dacă orezul pare prea uscat, se mai adaugă apă. Dacă este prea zemos, se ia capacul şi se lasă să se evapore lichidul.

ştiaţi că?
Paella este originară din Valencia, iar în dialectul local, numele ei se trage de la cuvântul "tigaie". Este atât de populară în Spania, încât a devenit un obicei ca la reuniunile publice - festivaluri, campanii politice, proteste etc - să se prepare o enormă paella, doar şi pentru a câştiga o menţiune în Cartea Recordurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite