FOTO Oliviu Gherman, senator pe viaţă în vilă de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman a dat în judecată statul cu scopul obţinerii unei chirii mici pentru apartamentul de lux din Kiseleff . Pentru că apartamentul de lux de la stat, din Kiseleff, nu îi era suficient, Oliviu Gherman a cerut, şi a şi primit, o vilă în excusivistul cartier ANL Henri Coandă.

Fostul preşedinte al Senatului (1992-1996), Oliviu Gherman (81 de ani) locuieşte împreună cu soţia şi fiica sa într-un apartament de lux dintr-un imobil al RAAPPS, din Bulevardul Kiseleff. În 1994, când a primit repartiţia, Oliviu Gherman, ca preşedinte al Senatului, era cazat într-o vilă de protocol a Guvernului. Pentru a putea fi atribuit familiei Gherman, apartamentul din Kiseleff a fost transferat de la Regia Autonomă LOCATO, a Ministerului Afacerilor Externe, la Primăria Capitalei. Nu a contat nici că locuinţa era destinată închirierii, în valută, personalului misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti şi nici că Oliviu Gherman mai avea o locuinţă la Craiova. Potrivit legislaţiei în vigoare la acea vreme, puteau beneficia de locuinţe din Fondul locativ de stat doar cei care nu aveau în proprietate altă casă.

„Drama" familiei Gherman

Vreme de mai mulţi ani, Oliviu Gherman a plătit o chirie mai mult decât simbolică pentru apartamentul de cinci camere, din zona zero a Capitalei. În 1996, imobilul a fost trecut în administrarea RAAPPS, iar chiria a fost majorată uşor. „Drama" familiei Gherman a început în 2008, după ce Guvernul Tăriceanu a emis celebra ordonanţă 47, prin care chiriile locuinţelor RAAPPS au fost majorate substanţial. De la 170 lei (45 de euro) pe lună, chiria a sărit la 1.735 de euro. Revoltaţi, chiriaşii de lux au refuzat să mai plătească, pe motiv că nu au atâţia bani. Despre mutarea într-un alt apartament pe care şi-l puteau permite nici nu se punea problema.

Dă click pe imagini pentru fotogalerie!



Datorii de 15.000 de euro

Anul trecut, Oliviu Gherman a dat în judecată RAAPPS. Fostul preşedinte al Senatului a susţinut în instanţă că nu poate plăti 1.735 euro dintr-un venit pe familie de 5.800 de lei (1.400 de euro). De cealaltă parte, RAAPPS a arătat că imobilul închiriat de familia Gherman nu se încadrează în categoria apartamentelor de bloc, ci este un apartament de lux, situat într-o zonă deosebită.

image
image
image

Imobilul în care familia lui Oliviu Gherman ocupă un apartament de lux este situat în zona şic a Capitalei



RAAPPS l-a dat în judecată pe Oliviu Gherman, pentru recuperarea chiriei restante. Reprezentanţii statului au cerut, în acelaşi timp, rezilierea contractului de închiriere şi evacuarea datornicului. În martie 2011, RAAPPS reclama o datorie de 7.573 de euro, la care se adaugă penalităţi în valoare de 30.119 lei (7.100 de euro). În total, aproape 15.000 de euro. La 26 mai 2011, Oliviu Gherman a depus o întâmpinare, prin care a solicitat RAAPPS eliminarea grădinii din totalul suprafeţei închiriate, pe motiv că terenul aferent imobilului aparţine „de facto" domeniului public.

Lux pentru un dolar

image

Apartamentul:  l Cinci camere – 143 metri pătraţi; l Dependinţe – 61 metri pătraţi; l Cotă parte grădină – 400 metri pătraţi.



Apartamentul ocupat de familia Gherman este unul de lux, cu cinci camere şi o suprafaţă de 143 de metri pătraţi. La aceasta se adaugă dependinţele, care măsoară 61 de metri pătraţi. Şi asta nu e tot. Fiecare apartament din imobilul în care locuieşte familia Gherman deţine o cotă parte de grădină de 400 de metri pătraţi.

Contractul încheiat între SC Herăstrău Nord SA şi Oliviu Gherman, a avut o valabilitate de cinci ani, chiria fiind stabilită la 1.751 de lei vechi (un dolar, conform cursului valutar din 1994). Prin OUG nr. 9/2008, chiria apartamentului ocupat de Oliviu Gherman şi familia sa a fost recalculată la 1.735 euro.

Vila de la ANL

Sub sloganul „Case pentru tineri", proiectul ANL a deservit şi personalităţi ajunse la vârsta senectuţii. Exemplu: „tânărul" Oliviu Gherman, care avea „doar" 73 de ani în 2003, când a fost demarat proiectul ANL, a contractat o ditamai vila în cartierul Henri Coandă, din Băneasa.

Vila, în care va locui fiica sa, Maria Bianca, a fost contractată de tată. Imobilul  măsoară 130 de metri pătraţi, are parter şi un etaj. Stadiul vilei este „la roşu". Constructorii mai au de executat doar finisajele, ulterior, locuinţa urmând să fie racordată la utilităţi. 

Cine are dreptul la locuinţe RAAPPS

Conform reglementărilor în vigoare, „pot beneficia de locuinţă de serviciu persoanele care ocupă funcţii de demnitate, precum şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului. Contractul de închiriere încetează de drept la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu.

Profil Oliviu Gherman

Fost profesor  universitar la Cluj şi Craiova, Oliviu Gherman a intrat în politică în 1990, fiind un colaborator apropiat al lui Ion Iliescu. El a fost ales senator de Dolj, pe listele FSN, FDSN şi PDSR, în trei legislaturi. Oliviu Gherman a atins apogeul carierei politice în perioada 1992-1996, când a fost preşedinte al FDSN şi, în acelaşi timp, preşedinte al Senatului României, Ion Iliescu fiind preşedintele ţării. Între anii 2000-2004, Gherman a fost recompensat de Guvernul Năstase cu postul de ambasador al României la Paris. A devenit subiect de bancuri pentru că adormea la şedinţe. 

"Ar trebui să mă întreţină fiul meu? Oricum ne-a ajutat. Nu aveam cum să plătim chiria de 1.700 de euro pentru că pensiile noastre adunate nu sunt atâta."
Rodica Gherman
soţia lui Oliviu Gherman

„Noi am luat vila ANL, dar am dat-o fiicei"

image

Cartierul Henri Coandă unde Oliviu Gherman a obţinut o vilă pentru fiica lui



Soţia lui Oliviu Gherman, Rodica Gherman, explică situaţia şi pretenţiile locative ale familiei sale.

„Adevărul": De ce aţi dat în judecată RAAPPS?

Rodica Gherman: Pentru că locuinţa noastră nu este de protocol şi nici de serviciu. Noi am primit apartamentul de la primărie. Dacă o să ne evacueze, asta este... Scopul RAAPPS este să ne scoată de aici cu orice preţ. Poate vrea cineva apartamentul nostru.

De ce aţi refuzat să mai plătiţi chiria?

RAAPPS ne-a pus să plătim şi pentru spaţiul verde. Terenul nu este îngrădit, parchează cine vrea, practic este un teren public.

Fiul dumneavoastră are o situaţie prosperă, iar dumneavoastră susţineţi că nu puteţi plăti chiria.

Ar trebui să mă întreţină fiul meu? Oricum ne-a ajutat. Nu aveam cum să plătim chiria de 1.700 de euro pentru că pensiile noastre adunate nu sunt atâta.

Dar casa din cartierul ANL Henri Coandă?

Locuinţa din Henri Coandă nu este gata nici acum. Nu există apă, canalizare, electricitate. Dar casa este a fiicei mele, ea va sta acolo.

Fiica este titulara contractului cu ANL?   

Nu, noi suntem, dar i-am dat-o fiicei, oricum ea plăteşte ratele la vilă.

Mulţi ani aţi plătit o chirie lunară echivalentă cu un dolar.

E adevărat, dar aşa erau chiriile la stat pentru toată lumea, nu numai pentru noi. Toţi suntem egali în faţa statului.

Poate fi vorba de egalitate atunci când vorbim de un apartament de lux în Kiseleff şi unul din cartierul Drumul Taberei, de pildă?

Da, dar nici să mă pui să plătesc chirie pentru un teren pe care nu-l folosesc. Mi se pare aberant!

15.000 de euro este valoarea chiriei restante pe care Oliviu Gherman trebuie să o plătească la RAAPPS pentru apartamentul de lux din Kisseleff.

Fiul, un IT-ist conectat la banii publici

Până anul trecut, fiul fostului senator, Mihai Liviu Gherman (47 de ani), a fost acţionar şi director al Intrarom SA, firmă abonată de ani buni la contracte pe bani publici. Numai în 2010, Intrarom SA, al cărei obiect de activitate este producţia de echipamente electronice de telecomunicaţii, a câştigat de la stat peste 6 milioane de lei (1,4 milioane de euro). În portofoliul firmei regăsim instituţii importante ale statului. Numele lui Liviu Gherman este legat de un scandal cu Loteria Română. În 2003, firma administrată de Gherman, Lotrom SA, a livrat Loteriei aparate de jocuri de noroc, fără a se plăti impozite la stat.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite