Olimpiada de la Beijing e pusă sub semnul genocidului de la Darfur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul chinez de Externe respinge vehement cererile politicianului francez François Bayrou şi ale actriţei americane Mia Farrow de a se utiliza de JO de la Beijing pentru forţarea

Ministerul chinez de Externe respinge vehement cererile politicianului francez François Bayrou şi ale actriţei americane Mia Farrow de a se utiliza de JO de la Beijing pentru forţarea implicării Chinei în stoparea crizei umanitare din Sudan, cu care are relaţii politice şi economice privilegiate.

Presiunile politice se pot exercita şi aşa. Mia Farrow este nu doar actriţă, ci, mai nou, şi ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNICEF. Calitate în care "Financial Times" i-a acceptat un editorial în care ea acuză China că "profită de pe urma genocidului din Darfur" şi cere corporaţiilor care sponsorizează JO de la Beijing "să-şi adauge vocea celor care cer chinezilor să acţioneze pentru oprirea măcelului". Separat, candidatul de centru-dreapta François Bayrou a propus ca atleţii francezi să boicoteze Olimpiada din 2008 din aceleaşi raţiuni.

Diplomaţia chineză a transmis că "este nepotrivit ca Olimpiada din China să fie legată de subiectul Darfur" şi a subliniat că aceia care o fac nu au clară politica Beijingului faţă de Khartum.

Profituri la limită

Afacerile cu petrol se fac şi aşa. Consiliul ONU pentru drepturile omului a adoptat, pe 30 martie, o rezoluţie bazată pe concluziile unei misiuni speciale ONU pe teren, care acuză guvernul sudanez că "a orchestrat crimele de război şi împotriva umanităţii din provincia Darfur". Conflictul a izbucnit aici în 2003, când localnicii de origine africană s-au revoltat împotriva guvernului central, controlat de sudanezii de origine arabă, acuzându-l că nu le oferă niciun sprijin.

De atunci, miliţiile arabe Janjaweed atacă satele din Darfur, conflict soldat cu 200.000 de morţi şi 2,5 milioane de refugiaţi. Între timp, în volatila regiune se deschid noi exploatări petrolifere. Sudanul este unul dintre marii producători de petrol din Africa, dar cea mai mare parte a producţiei actuale - de şase miliarde de dolari pe an - vine din sud, care, potrivit unui acord din 2005 cu rebelii locului, se va separa de restul ţării în 2011. Cu atât mai preţioase sunt pentru Khartum zăcămintele mai nordice, precum cele din Darfur. Sancţiunile pe care SUA le-au impus asupra investiţiilor în Sudan din 1990 au lăsat tot mai mult loc investiţiilor Beijingului - 350 milioane de dolari, în 2005, pentru rafinării sau drumuri. Preşedintele Hu Jintao a oferit, în plus, preşedintelui Omar al-Bashir creditul necesar pentru un nou palat prezidenţial. Una dintre concesiunile companiei de petrol de stat chineze se află la limita cu Darfur, unde este căutat următorul petrol.

E drept, China, care cumpără două treimi din petrolul sudanez şi vinde arme ţării aflate în plin război civil, a cerut Sudanului să accepte suplimentarea cu efective ONU a contingentului de 7.000 de militari ai Uniunii Africane, care încearcă de patru ani să calmeze violenţele din regiunea Darfur. Dar, alături de Rusia, s-a opus altor sancţiuni internaţionale în Consiliul de Securitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite