Olărit în vacanţa mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atelierele educative au devenit o modă pentru micuţii din Bucureşti, tot mai mulţi părinţi preferând să plătească pentru o astfel de minivacanţă à la bunici Copiii pot învăţa

Atelierele educative au devenit o modă pentru micuţii din Bucureşti, tot mai mulţi părinţi preferând să plătească pentru o astfel de minivacanţă à la bunici

Copiii pot învăţa în astfel de tabere arta olăritului, a picturii pe lemn, a confecţionării podoabelor tradiţionale şi pot dobândi cunoştinţe de cultură generală.

Peste 400 de copii din Bucureşti, din ţară şi din străinătate au petrecut trei săptămâni în tabăra de creaţie ,,Vara pe Uliţă", de la Muzeul Satului din Capitală. Practic, cei mici nu au stat aici zi şi noapte, ca într-o tabără adevărată, ci au învăţat cel mult patru ore pe zi meşteşuguri tradiţionale de la experţi în domeniu.

"Am venit în această tabără pentru că iubesc pictura şi pentru că vreau să-mi fac mulţi prieteni", a spus Jiang Xin Yu, o fetiţă din China, în timp ce colora o icoană pe lemn. Lia Cosma, directorul Programe culturale şi marketing din cadrul Muzeului Satului, susţine că ideea unei tabere de creaţie i-a venit în urmă cu 16 ani, când a participat la o activitate educativă în Franţa.

"Olăritul, Podoabele Populare şi Pictura pe Lemn sunt câteva dintre cursurile lor preferate. Copiii sunt încântaţi şi mulţi revin în fiecare an", a explicat Lia Cosma.

La Muzeul Ţăranului Român, în jur de 200 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani au frecventat vara aceasta cele şapte ateliere de meşteşug popular.

Micuţii au învăţat să coasă un nasture

"La începutul anului şcolar vom relua activitatea", a spus Ruxandra Grigorescu, coordonatorul cursului de Broderie. ,,M-am înscris la Pictură pe Lemn, Ceramică, Cusături şi Hârtie manuală. Mi-a plăcut aici. Am învăţat lucruri utile, cum să cos un nasture şi cum să fac vase din lut", a spus entuziastă Ioana, o fetiţă de 10 ani din Bucureşti.

Deşi admit că taberele de creaţie le aduc beneficii copiilor, pentru că îi relaxează şi îi determină să înveţe lucruri noi, psihologii consideră însă că acestea nu pot compensa în totalitate o vacanţă la bunici. Elena Leonte, psiholog şcolar, a explicat că ,,experienţa ar fi mult mai frumoasă dacă cel mic ar putea să-şi petreacă cu adevărat vacanţa la ţară".

Cursul de Alfabet Preistoric din cadrul taberei de creaţie de la Muzeul Naţional de Geologie din Capitală este o altă oportunitate de petrecere a timpului liber pentru copiii bucureştenilor. Dino şi Gheare, doi dinozauri din cauciuc, sunt mascotele-vedetă ale atelierului.

,,Cursul are o parte teoretică, în care copiilor li se explică despre dinozauri, reptile, amfibieni, şi una practică, în care ei pictează sau modelează în lut şi cu plastilină ceea ce li s-a explicat", a spus Ramona Visalom, unul dintre coordonatori. Tabăra se desfăşoară până în septembrie.

Tabără de jurnalism la Eforie Sud

Săptămâna aceasta, elevii pasionaţi de jurnalistică sunt aşteptaţi la Eforie Sud, într-o tabără a cărei temă principală, pe lângă distracţia la mare, este descoperirea tainelor meseriei de ziarist. Tabăra, organizată de Autoritatea Naţională pentru Tineret, se va desfăşura între 21 şi 27 august şi îi va costa pe copii 46 de lei pe zi.

Am venit în această tabără pentru că iubesc pictura şi pentru că vreau să-mi fac mulţi prieteni
Jiang Xin Yu,
elevă din China

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite