Olanda se îndreaptă spre o coaliţie dreapta-stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru o majoritate confortabilă, creştin-democraţii lui Balkenende, obligaţi să bată palma cu socialiştii şi/sau cu laburiştii moderaţi

obţinând 41 din cele 150 de mandate parlamentare, potrivit rezultatelor provizorii, anunţate de Comisia Electorală Centrală.
Partidul Muncii, condus de Wouter Bos, a câştigat 32 de locuri, cu zece mai puţin faţă de 2003, iar Partidul Socialist, cu îndepărtate rădăcini maoiste, a realizat un avans spectaculos, devenind a treia forţă politică, cu 25 de locuri, faţă de nouă în actualul parlament. Partidul liberal, fost aliat al creştin-democraţilor în cadrul coaliţiei de centru-dreapta, a pierdut şase locuri în parlament, obţinând numai 22. Un succes notabil a înregistrat şi Partidul Libertăţii, condus de antiimigraţionistul Geerd Wilders, care va avea 9 mandate.
Premierul Balkenende a proclamat victoria partidului său, miercuri seara. "Suntem încă o dată pe primul loc. Patru ani de eforturi sunt recompensaţi", a declarat el. "Rezultatele electorale sunt complicate", a admis el, cu gândul la dificila sarcină de a găsi un partener politic pentru asigurarea majorităţii în parlament. Nici alianţa dintre creştin-democraţi şi liberali, nici cea formată din Partidul Muncii, socialişti şi ecologişti nu a obţinut majoritatea parlamentară, situaţie care ar putea prelungi negocierile pentru formarea unei alte alianţe, scrie Reuters.
Formarea alianţelor se anunţă dificilă
Primele calcule arată că nicio combinaţie de două partide nu ajunge la totalul de 76 de mandate, care reprezintă majoritatea absolută. Formarea unei coaliţii va fi extrem de dificilă, dată fiind sporirea ponderii partidelor mici, ceea ce le va oferi o influenţă sporită. Unele dintre aceste partide au o agendă extrem de specifică, precum partidele creştine fundamentaliste, care se opun avortului, sau noul Partid pentru Animale, care reprezintă drepturile animalelor. Partidul Socialist, pe lângă faptul că este de stânga, reprezintă şi un puternic curent eurosceptic, care se întăreşte vizibil în Olanda. O mare coaliţie care să cuprindă, ca în Germania, creştin-democraţii şi social-democraţii, este de luat în calcul, dar nu este suficientă. În presa olandeză a apărut expresia "coaliţia monstruoasă", referire la numărul de partide şi de alăturările, uneori fanteziste, pe care analiştii politici au început să le facă, scrie BBC.
Partidul Socialist, antiglobalizare şi anti-NATO
Partidul Socialist, formaţiune antiliberală cu îndepărtate rădăcini maoiste, a obţinut o reuşită spectaculoasă, urcând pe locul trei. Triumful se datorează mai ales preşedintelui formaţiunii, Jan Marijnissen, în vârstă de 54 de ani, una dintre personalităţile politice cele mai populare din Olanda. Marijnissen conduce un partid de opoziţie care se opune globalizării, liberalismului, participării trupelor olandeze la misiunile NATO şi abandonării statului-providenţă. El a fost principalul promotor al respingerii Tratatului constituţional european, în referendumul din 2005, care a urmat la scurt timp după votul negativ al electoratului francez. Fostul lider populist asasinat, Pim Fortuyn, spunea despre SP că "oferă o bună analiză a problemelor" Olandei, "dar nu şi soluţii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite