În Olanda se construiesc case ecologice plutitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o suprafaţă de numai 41.526 km² şi o populaţie de 16.135.992 de locuitori (densitate de 321/km²), Olanda este una din ţările cele mai supuse riscurilor, din cauza schimbărilor

Cu o suprafaţă de numai 41.526 km² şi o populaţie de 16.135.992 de locuitori (densitate de 321/km²), Olanda este una din ţările cele mai supuse riscurilor, din cauza schimbărilor climatice şi a creşterii nivelului mărilor.

În consecinţă, olandezii s-au pregătit deja în faţa acestei provocări, construind "case plutitoare", concepute astfel încât să se ridice, dacă nivelul apelor creşte. Pivniţa acestor case nu e construită pe sol, ci pe o platformă, astfel încât fundaţia este precum carena unui vas care poate să ţină la suprafaţă întreaga structură.

Pentru ca aceste case "ecoplutitoare" să nu se mişte de pe loc, constructorii plasează doi piloni din oţel în pământ, de care se "ancorează". Pilonii sunt atât de rezistenţi, încât pot face faţă unor curenţi cât se poate de puternici. Alimentarea cu apă şi electricitate se face cu ajutorul unor conducte, respectiv conductori, flexibili. Casele "amfibii" sunt construite în zona Maasbommel, provincia Gelderland. Se poate ajunge la ele numai cu un mic feribot care face naveta de la un mal la altul al Râului Maas.

Casele plutitoare inventate de olandezi sunt ecologice, neavând niciun impact negativ asupra mediului. Ele au atras deja interesul internaţional. Oficiali din New Orleans (SUA), care a fost devastat de inundaţii în august 2005, au vizitat Maasbommel pentru a le vedea. Schimbările climatice se anunţă tot mai severe şi, în aceste condiţii, casele plutitoare ar putea fi o salvare. Cercetătorii olandezi prevăd o ridicare a nivelului mărilor cu 110 centimetri până în 2100.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite