Ofiţeri acoperiţi ai Securităţii, la Cotroceni şi la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un alt ambasador-securist este Marin Buhoară, în prezent în Vietnam

este Gheorghe Săvuică, retras din funcţia de ambasador în Indonezia în 3 august. În exclusivitate pentru Adevărul, Pacepa face noi dezvăluiri. Dintre ofiţerii acoperiţi demascaţi până acum de Mircea Răceanu, pe Ion Pascu îl regăsim astăzi şeful protocolului de la Preşedinţie.
În vârstă de 66 de ani, Ioan Donca este unul dintre dinozaurii diplomaţiei româneşti. În 2005, preşedintele Traian Băsescu la propunerea ministrului de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a numit ambasador în Rusia. Donca a fost susţinut de fostul ministru de externe, Teodor Meleşcanu. Numirea la Moscova a lui Donca a fost controversată şi pentru faptul că acesta nu vorbea limba rusă. Donca a fost implicat în scandalul renovării Ambasadei României la Budapesta de unde a reieşit o pagubă de aproape 200.000 USD, dar şi în afacerea Zambaccian cercetată în prezent de DNA, în care protagonist este fostul premier Adrian Năstase.

Acoperiţi şi la Cotroceni
Un posibil ofiţer acoperit al Securităţii, Ioan Pascu, demascat de Mircea Răceanu în volumul său "Infern 89", ar fi actualul şef al protocolului de la Administraţia Prezidenţială, Ion Pascu. În 1974, ajunge referent relaţii la Ministerul Afacerilor Externe. Din 1977, deţine diferite funcţii în MAE, printre care în Yemen. După 1990, lucrează la ambasadele de la Atena, Stockholm, iar în 1993 este numit director la Protocolul MAE. În 2004 este numit secretar general al MAE, iar în 2005 este adus de Traian Băsescu la Cotroceni.
Adriana Săftoiu nu a comentat ieri această informaţie. Pascu a declarat pentru Adevărul că: "Nu am avut alte legături cu Securitatea decât cele pe care Ministerul de Externe le avea cu aceasta". El a spus că atunci când a fost arestat Mircea Răceanu a fost interpelat de Securitate şi nu îşi mai aminteşte dacă a dat declaraţii scrise în acest sens.
"Cadrele şi colaboratorii DIE împânzeau toate eşaloanele Ministerului de Externe. Toţi şefii direcţiilor de spaţii geografice au fost ofiţeri sau colaboratori plătiţi ai DIE. Marea majoritate a ambasadorilor acreditaţi în principalele ţări au fost, de asemenea, ofiţeri acoperiţi ai DIE", afirmă Pacepa. El spune că "la trei ani după răsturnarea lui Ceauşescu, aproximativ 60% din ambasadorii României continuau să fie ofiţeri acoperiţi". "În iunie 1991, când premierul Petre Roman a vizitat Kuweitul, el a fost întâmpinat de ambasadorul Gheorghe şerbănescu, un ofiţer DIE care funcţionase ca agent de legătură cu grupele teroriste ale OEP. Printre meritele sale profesionale s-a înscris şi operaţia de pedepsire a Monicăi Lovinescu", precizează generalul.

Securiştii-ambasadori, retraşi anul acesta
Un alt fost ambasador la Moscova, Constantin Gârbea, a fost ofiţer acoperit al Securităţii. El a fost retras din funcţie în urmă cu câteva luni, pe când era ambasador în Georgia. Alţi doi diplomaţi care au avut legături cu Securitatea au fost retraşi anul acesta. Este vorba de Neagu Udroiu din Finlanda şi Andrei Magheru de la UNESCO. Conform unor surse din MAE, Udroiu a fost între timp pensionat, însă Magheru a primit un post în centrală. Andrei Magheru a fost schimbat din funcţia de ministru consilier la Ambasada României la Ottawa în 1998, în urma cererilor comunităţii româneşti care putuseră consulta una dintre fişele de la Securitate ale acestuia, din care reieşea că acestea ar fi avut ca zonă de influenţă spaţiul francofon. După 2000, el a fost numit de Iliescu reprezentantul său la organizaţia francofoniei şi ambasador la UNESCO. În prezent, un alt ofiţer acoperit al Securităţii, Marin Buhoară, este ambasador în Vietnam. Numele acestuia a fost dezvăluit de Mircea Răceanu.
"MAE aşteaptă răspunsul oficial al CNSAS", a fost singurul răspuns dat ieri de Ministerul de Externe la cererea ziarului Adevărul. MAE nu a răspuns cererii noastre de a preciza care dintre ofiţerii de Securitate mai lucrează încă în diplomaţie.

Pacepa dă noi nume pentru Adevărul
Ieri, generalul Ion Mihai Pacepa a făcut o declaraţie în exclusivitate pentru Adevărul: "Într-un interviu dat ieri postului BBC, domnul Teodor Meleşcanu a spus că afirmaţia mea potrivit căreia în 1992 MAE ar fi păstrat 80% din foştii ambasadori ai lui Ceauşescu este o minciună. Apoi, domnia sa a explicat: toţi, repet, toţi ambasadorii lui Ceauşescu fuseseră deja înlăturaţi în 1991. Respect trecutul, prezentul, şi capacitatea intelectuală a domnului Meleşcanu, şi m-am aşteptat să-mi răspundă cu argumente, nu cu invective". şi cu adevăr. La 29 septembrie 2005, dl. Mircea Răceanu, fost director în MAE, condamnat la moarte de Securitate în 1989, a confirmat, în emisiunea "Zece Fix", de la Realitatea TV, că oameni precum: "foştii miniştri ai apărării Ioan Mircea Paşcu şi Gheorghe Tinca, Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe, sau Dan Ghibernea, actualul ambasador la Londra" au fost cadre sau colaboratori ai Securităţii. Dl. Răceanu a documentat aceste afirmaţii în cartea "Infern '89", publicată recent la Bucureşti. Din carte rezultă că ar fi fost, de asemenea, ofiţeri acoperiţi şi alte nume sonore din MAE, precum Mişu Negriţoiu şi Traian Chebeleu. "Dl. Răceanu a fost condamnat la moarte în 1989, dar în septembrie acelaşi an sentinţa sa a fost comutată în 20 de ani închisoare în urma unei scrisori în care preşedintele Bush i-a spus lui Ceauşescu că îl face responsabil personal de executarea lui Răceanu. Contribuţia diplomatului român la demascarea reţelei de spionaj a Securităţii ascunsă în MAE-ul român a fost extraordinar de importantă pentru SUA şi NATO. Din păcate, parte din listele de securişti ascunşi în MAE raportate de dl. Răceanu Washingtonului în anii lui Ceauşescu continuă să fie actuale. Este timpul ca şi conducerea MAE să realizeze că România face acum parte din NATO, nu din CAER".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite