Oficialii iranieni au admis că s-au tras focuri de armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada României la Teheran are o altă viziune asupra incidentului de pe platforma Orizont, în care sunt implicaţi cetăţeni români, decât aceea a ambasadorului iranian la Bucureşti. Într-un

Ambasada României la Teheran are o altă viziune asupra incidentului de pe platforma Orizont, în care sunt implicaţi cetăţeni români, decât aceea a ambasadorului iranian la Bucureşti. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, însărcinatul cu afaceri la Teheran, Mircea Has, povesteşte ce informaţii a primit de la faţa locului de la cei doi diplomaţi români trimişi pe platforma Orizont din Golful Persic.

- Ambasadorul iranian la Bucureşti a asigurat că autorităţile din ţara sa nu au agresat în niciun fel cetăţenii români de pe platforma Orizont. Aveţi alte informaţii?
- S-a tras. Au fost focuri de avertisment. Ministerul Afacerilor Externe nu s-ar fi implicat dacă nu ar fi fost utilizată forţa asupra cetăţenilor români. Este un litigiu comercial şi totuşi s-a intervenit prin utilizarea forţei. Acest lucru, şi o ştiu bine, pentru că sunt de profesie jurist, reprezintă o încălcare a dreptului internaţional. Iar când se utilizează forţa asupra unor cetăţeni sau a unui obiectiv românesc, noi avem datoria să intervenim.
- Ce v-au povestit cei doi diplomaţi români trimişi la faţa locului?
- Cei doi, un consilier şi un secretar care vorbeşte farsi, s-au dus să se asigure că românii şi nava sunt în regulă. Ei au aterizat pe helioport miercuri, pe la ora cinci, şi se întorc abia în seara aceasta. Petroliştii români sunt liberi să se mişte, dar teama persistă în continuare, pentru că în jurul platformei mai patrulează nave iraniene, iar la bord au mai rămas poliţişti.
- Ambasadorul iranian la Bucureşti susţine că Teheranul nu a primit nicio notă de protest din partea României.
- Eu am fost miercuri personal la MAE de la Teheran. Am susţinut verbal nota pe care o aveam în mapă şi pe care oficialii iranieni o aveau deja pe masă pentru că o trimiseserăm noi cu o zi înainte. Oficialii au admis în cele din urmă că s-au tras focuri din partea iraniană şi au promis că vor declanşa o anchetă care să clarifice cum s-a ajuns la acest incident.
- şi cu litigiul comercial cum rămâne?
- Litigiul economic dintre cele două companii nu este de competenţa ambasadei. Pe noi ne interesează doar siguranţa cetăţenilor români şi obiectivele româneşti. După ce platforma Fortuna s-a retras din apele iraniene, tribunalul de la Kish a emis o hotărâre de pază temporară, nu ştim pentru ce perioadă, a platformei Orizont. Pe 21, echipajul românesc a refuzat să permită aterizarea elicopterului care trebuia să le înmâneze ordinul judecătoresc. Atunci au venit nave şi la bordul navei au urcat militari iranieni, care au fost înlocuiţi apoi de poliţişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite