Ofertele false provoacă iluzii optice pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile de cartier din Bucureşti scot "la vânzare", anual, un număr de imobile aproape egal cu fondul locativ al Capitalei Statisticile rezultate din anunţurile agenţiilor imobiliare

Agenţiile de cartier din Bucureşti scot "la vânzare", anual, un număr de imobile aproape egal cu fondul locativ al Capitalei

Statisticile rezultate din anunţurile agenţiilor imobiliare conduc la concluzia că fiecare proprietar de apartament din Bucureşti îşi scoate anual imobilul la vânzare. Numai în Capitală, unde fondul locativ însumează aproximativ 785.000 de imobile, au fost publicate 720.000 de oferte de vânzare a proprietăţilor.

"Dacă analizăm numărul ofertelor din piaţă ar rezulta că agenţiile imobiliare tranzacţionează întreg Bucureştiul o dată pe an. Adică fiecare proprietar îşi scoate casa la vânzare măcar o dată", au declarat, ieri, administratorii site-ului specializat "magazinuldecase.ro", care au realizat un studiu pe această temă. Ei au mai observat că oferta lunară prezentată de agenţii reprezintă peste 60.000 de imobile din Bucureşti, dintre care "de vânzare sunt aproximativ 47.000, restul fiind de închiriat". De asemenea, "oferta reală de imobile scoase la vânzare (nu a celor vândute), calculată pe baza anunţurilor unice promovate de proprietari, s-a ridicat în 2006 la aproximativ 42.000 de locuinţe în Bucureşti".

Fiecare anunţ e publicat de 16 agenţii

"Piaţa este practic invadată de o ofertă imobiliară falsă, care duce la supralicitarea preţurilor", a afirmat Matei Maloş, directorul general al companiei care administrează portalul imobiliar. Conform celor mai recente date statistice, consultate de specialiştii companiei, doar în Bucureşti funcţionează 3.651 de agenţii imobiliare. Mecanismul prin care oferta se multiplică forţat este explicat de către sursa citată astfel: "Proprietarul publică în media un anunţ de vânzare. În cel mai scurt timp, agenţiile imobiliare asaltează proprietarul cu telefoane pentru a afla cât mai multe detalii despre imobilul scos la vânzare, media acestor telefoane depăşind suta de apeluri. Apoi, anunţul este publicat de cel puţin 16 agenţii imobiliare. Anunţurile conţin un preţ mai mare, pentru că suma cerută de proprietar este majorată nejustificat de către agenţie. Noul anunţ include preţul creat de agenţie şi datele de contact ale acesteia, ca şi cum aceasta ar fi proprietarul real".

Efectul principal al dezinformării este reflectat, în primul rând, în creşterea spectaculoasă a preţurilor din piaţă.

Preţurile au crescut de trei ori în patru ani

"Bucureştiul este, de altfel, piaţa în care creşteri de peste 300% în mai puţin de patru ani vor rămâne cu siguranţă în istoria imobiliară europeană, nicăieri nemaifiind întâlnite asemenea explozii ale preţurilor. Creşterea aberantă a preţurilor într-un timp foarte scurt are, bineînţeles, şi cauze naturale, dar principalul factor este, de fapt, specula realizată de agenţiile imobiliare de cartier", conchide Matei Maloş.

Fenomenul prin care "informaţia reală este confiscată de agenţiile imobiliare" ar putea fi contracarat încheindu-se un contract de exclusivitate. În baza acestuia, agentul imobiliar poate avea siguranţa că doar el reprezintă un client, au mai arătat administratorii portalului "magazinuldecase.ro". Ei nu se aşteaptă la schimbări majore în piaţa imobiliară, din acest punct de vedere, dar consideră că numărul de proprietăţi vândute direct va creşte semnificativ în 2007. Comentând fenomenul semnalat mai sus, analistul imobiliar Narcis Gorea ne-a declarat că "foarte multe agenţii, inclusiv cele mari, publică aşa-zisele <> , încercând să acapareze atenţia clienţilor. Aşa se explică apariţia a mii de oferte în fiecare zi".

3.651 este numărul agenţiilor imobiliare care activează pe piaţa bucureşteană

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite