Oferte din toată Europa pentru viitorii studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care doresc să înveţe afară nu trebuie să se mai sperie de cheltuieli, pentru că au la dispoziţie burse şi joburi part-time, din care îşi pot acoperi aproape integral taxele de

Tinerii care doresc să înveţe afară nu trebuie să se mai sperie de cheltuieli, pentru că au la dispoziţie burse şi joburi part-time, din care îşi pot acoperi aproape integral taxele de şcolarizare, cazare şi masă.

Peste 120 de universităţi străine din 17 ţări şi România au venit în acest weekend la Bucureşti pentru a-şi prezenta oferta de studii, în cadrul Târgului Internaţional RIUF 2008, la Bucureşti. Vizitatorii au acces la toate informaţiile necesare legate de profilul şi specializările universităţilor, posibilităţile de finanţare a studiilor, obţinerea vizelor şi a permiselor necesare, modalităţile de cazare etc.

La târg participă şi organizaţii publice, private sau guvernamentale, organizaţii de tineret, consulate şi centre culturale, care oferă informaţii în legătură cu opţiunile academice internaţionale disponibile şi îi pot asista pe tinerii studioşi în găsirea unor mijloace de finanţare a educaţiei lor.

"Iniţiativa acestui târg a pornit din dorinţa de a ajuta potenţialii studenţi interesaţi de studiile în străinătate. Aceştia sunt în general împiedicaţi de ideea că nu dispun de bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile pe care le presupune educaţia într-o altă ţară, dar, de fapt, datorită diverselor programe de finanţare, ei îşi pot acoperi aproape integral taxele de şcolarizare, cazare şi masă", a declarat Alexandru Ghiţă, reprezentantul organizatorilor - Grupul Educativa.

Miniinterviuri cu răspunsuri pe loc

Noutatea absolută a ediţiei din acest an este reprezentată de "SPOT ADMISSIONS", o secţiune din cadrul evenimentului în care se vor derula interviuri de circa 15 minute cu potenţialii studenţi care prezintă documentaţia minimală solicitată în cadrul procesului de admitere (formularul de admitere, un eseu personal al candidatului şi eventual foaia matricolă a acestuia). În urma acestor interviuri, cei interesaţi de studiul în străinătate vor obţine un "accept" sau un "refuz" imediat cu privire la admiterea lor în cadrul respectivei universităţi internaţionale.

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, tinerii români interesaţi să studieze în străinătate beneficiază de toate avantajele pe care le au tinerii europeni, respectiv, burse, programe de finanţare, posibilitatea de a lucra part-time sau de a aplica pentru un permis de muncă. Aceste politici diferă de la ţară la ţară.

Majoritatea programelor universitare din Franţa la instituţiile de stat au costuri de şcolarizare cuprinse între 300 şi 600 euro/an pentru cetăţenii UE. Există şi accesul la programe de burse şi granturi oferite de diverse instituţii guvernamentale franceze cât şi prin intermediul acordurilor bilaterale între Guvernul României şi cel francez.

Costurile de întreţinere în Franţa sunt estimate în jurul sumei de 1.000 euro/lună, însă poate varia în funcţie de oraş. Pentru a susţine o parte din aceste costuri, orice student are posibilitatea de a lucra part-time cu un salariu minim garantat de 8,44 euro/oră. Învăţământul german implică taxe care se situează în jurul sumei de 500 euro/semestru pentru studii de licenţă şi puţin mai ridicate pentru studii postuniversitare.

Ca regulă de bază, în momentul aplicării şi acceptării în cadrul unei institutii, orice student internaţional trebuie să facă dovada deţinerii unei finanţări minime de 500 euro/lună pentru costurile de întreţinere. Însă, de cele mai multe ori, această sumă nu este suficientă. Studenţilor li se dă posibilitatea să lucreze şi pot aplica pentru un permis de muncă.

Pe lângă ediţia din Bucureşti a târgului, găzduită de Teatrul Naţional, sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 18.00, vor fi organizate şi două ediţii regionale, programate în alte două centre universitare importante din România. La Timişoara, pe 19 martie, în sediul Centrului Regional de Afaceri CRAFT, şi la Iaşi, pe 21 martie, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite