Ofertă bogată de joburi în nordul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul a început cu un număr important de joburi scoase la concurs în reţeaua europeană pentru ocuparea forţei de muncă (EURES) – peste 1,2 milioane de posturi vacante în toată Uniunea.

Situaţia contrastează cu ceea ce se întâmplă la agenţiile locale de ocupare a forţei de muncă, unde săptămâna aceasta erau oferite doar 3.837 de posturi, la nivelul întregii ţări. Un total similar celui din ianuarie 2010, când, pentru aceeaşi săptămână, erau disponibile 3.810 de joburi, recordul negativ al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În 2008, ianuarie începea cu aproape 9.000 de poziţii afişate în reţeaua ANOFM, iar în 7 - 15 ianuarie anul trecut numărul joburilor era de 4.337. Majoritatea sunt poziţii pentru persoane cu studii medii sau profesionale şi remunerate cu echivalentul salariului minim pe economie.

Aşa încât, soluţia individuală pentru evitarea problemelor de pe piaţa muncii autohtone rămâne în continuare plecarea peste hotare. „Anul a început foarte bine pentru cei care doresc să lucreze în străinătate", confirmă Camelia Mihalcea, managerul EURES pentru România, „mai ales dacă ne gândim că-n momentul de vârf al crizei, oferta scăzuse la aproximativ 600.000 de posturi".

Este clar că avem de-a face cu o revenire pe piaţa muncii din anumite state membre, însă nimeni nu ştie cât va continua trendul crescător din ultimele luni, în condiţiile în care analiştii economici prognozează recesiune în Europa şi criză puternică în zona euro.

Ţările scandinave conduc în top

Până de curând, Marea Britanie conducea detaşat în topul statelor cu cele mai multe oferte scoase la concurs pentru cetăţenii europeni. Situaţia s-a schimbat radical, odată cu adoptarea politicii antiimigraţie. Astfel, dacă în ianuarie 2010 angajatorii britanici aveau postate pe platforma Eures peste 450.000 de joburi, acum sunt vacante doar 2.275 de posturi, cele mai multe pentru specializări de nişă, cum ar fi în domeniul energiei eoliene. Locul britanicilor şi germanilor a fost luat de ţările scandinave, care ocupă trei din poziţiile top 6. Din fericire pentru români, sunt state care nu au niciun fel de restricţii pentru lucrătorii din ţara noastră.

Pe primul loc se află Suedia, cu aproape 47.000 de joburi plasate pe Eures. Angajatorii din Danemarca şi Finlanda au lansat şi ei oferte pentru un total de peste 60.000 de cetăţeni europeni, adică şi pentru români.

În top se mai află Franţa şi Austria (ţări unde este nevoie de permis pentru muncă) şi Italia.  Oferta diferă, în funcţie de platforma pe care este plasată. Dacă în reţeaua europeană, Danemarca, de exemplu, postează joburi calificate şi bine plătite, pe platforma românească a EURES, adică special pentru români, sunt locuri de muncă pentru care nu se vor înghesui prea mulţi.

Click pentru a mări



Joburi cu dedicaţie

Pe 5 ianuarie, câteva firme daneze au anunţat că recrutează 75 de români care să le adune căpşunele, zmeura, mazărea şi ceapa. În cazul contractelor care încep înainte de luna mai se oferă cazare în spaţiu acoperit, pentru restul, lucrătorii trebuie să-şi aducă de acasă corturi şi haine groase. Camparea se plăteşte cu 2 - 10 euro de cort, pe noapte, pentru acoperirea cheltuielilor cu apa şi energia electrică. Pentru fiecare kilogram cules se vor plăti 0,8 sau 0,9 euro.

Germania - 600 de locuri

Surpriza plăcută vine din Germania, care şi-a mai deschis puţin piaţa muncii pentru români, de la 1 ianuarie 2012. O firmă de recrutare din acest stat a plasat pe EURES România 567 de poziţii pe mai multe calificări. Se oferă joburi pentru medici (16 locuri), asistente, şoferi de camioane, mecanici, electricieni, ingineri, programatori, frezori, bucătari, stivuitorişti şi lucrători în call centere.

Salariul începe de la 1.700 de euro şi ajunge la 4.500 de euro, pentru programatori, şi 6.000 de euro, în cazul medicilor. În numai două zile de când au fost plasate anunţurile, consilierul EURES care se ocupă de intermediere a fost deja asaltat de CV-urile celor care doresc să candideze pentru res­pectivele posturi. "Da, în două zile am fost deja asaltaţi de e-mailurile celor care vor să răspundă ofertelor venite din Germania. Azi, mi-a spus că are aproape 100 de e-mailuri pe care încă nu a apucat să le deschidă. Românii sunt foarte interesaţi de munca în străinătate", a declarat Camelia Mihalcea. Pentru toate joburile este nevoie de experienţă şi cunoaşterea limbii germane. 

"Am fost asaltaţi de e-mailurile celor care vor să se angajeze în Germania.''
Camelia Mihalcea Manager EURES România

58.896 de români şi-au depus CV-ul în reţeaua EURES, pentru a-şi găsi un job în UE.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite