Oferta Transgaz - record absolut pe piaţa românească de capital!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele preliminare indicau, la sfârşitul săptămânii trecute, subscrieri de peste 1,1 miliarde de euro . Ultimele zile, dar mai ales ultimele ore ale ofertei publice iniţiale (IPO) derulate de

Datele preliminare indicau, la sfârşitul săptămânii trecute, subscrieri de peste 1,1 miliarde de euro .

Ultimele zile, dar mai ales ultimele ore ale ofertei publice iniţiale (IPO) derulate de transportatorul de gaze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au demonstrat, o dată în plus, că piaţa românească de capital este pregătită să absoarbă oferte mari de acţiuni.

La un prim bilanţ, transportatorul de gaze Transgaz Mediaş a reuşit să atragă, în cadrul IPO-ului, nu mai puţin de 3,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Datele preliminare oferite de Intercapital indicau, vineri, după închiderea ofertei, un volum de 20,36 milioane de acţiuni subscrise, însemnând un grad de suprasubscriere de 17,2 ori.

Cel mai mare grad de suprasubscriere

Transgaz Mediaş a detronat, astfel, producătorul de profile de aluminiu Alumil ROM Industry, care a obţinut, în IPO-ul derulat în 2006, un grad de suprasubscriere de peste 16 ori. Întrucât procedura de introducere a ordinelor în sistem nu era, încă, finalizată, este de aşteptat ca gradul final de suprasubscriere să fie mai ridicat. Analiştii spun că IPO-ul Transgaz reprezintă un adevărat succes pentru piaţa autohtonă.

"Succesul era garantat, chiar şi în ciuda conjuncturii internaţionale nefavorabile. Poate chiar şi acest context a determinat orientarea investitorilor către oferta Transgaz. Emitentul este, oricum, unul atractiv, dacă ţinem cont că deţine monopolul într-un sector de activitate de maximă importanţă", apreciază Adrian Simionescu, preşedintele SSIF Vienna Investment Trust.

Pe tranşa investitorilor mici, sub 500.000 de lei, fuseseră subscrise 3,19 milioane de acţiuni, ceea ce a determinat un grad de suprasubscriere de 6,7 ori. Potrivit informaţiilor preliminare, investitorii care au subscris, pe această tranşă, 1.000 de acţiuni vor primi peste 147 de acţiuni TGN. Oferta pentru investitorii mari a fost suprasubscrisă de 24,3 ori, în condiţiile în care au fost cumpărare 17,17 milioane de acţiuni.

"Mă aştept ca gradul de suprasubscriere să fie de aproximativ 20 de ori", consideră Simionescu.

Investitorii au aşteptat ultimele zile

Investitorii nu au intrat ferm la cumpărare din primele zile, astfel că, după prima săptămână, erau subscrise numai 267.407 de acţiuni din volumul total de 1.177.384 de acţiuni puse în vânzare. Interesul foarte ridicat pentru acţiunile transportatorului de gaze s-a manifestat abia în ultimele zile, când numărul subscrierilor a crescut semnificativ.

"Transgaz este una dintre acţiunile care nu poate lipsi din portofoliu, fapt care explică suprasubscrierile foarte mari din ultima zi", subliniază Adrian Simionescu.

Un mare succes au înregistrat, în perioada ofertei, şi companiile Alumil ROM Industry sau Transelectrica. Interesul investitorilor pentru acţiuni Alumil au determinat o suprasubscriere de peste 16 ori a ofertei, în timp ce pentru Transelectrica au fost puse la bătaie aproximativ 800 milioane de lei (223 milioane de euro).

Societăţile de investiţii financiare au cumpărat acţiuni Transgaz de peste 282 milioane de lei

Dintre investitorii instituţionali care au cumpărat acţiuni Transgaz, societăţile de investiţii financiare (SIF) au anunţat, deja, subscrieri în valoare totală de peste 282 milioane de lei. Cea mai mare achiziţie a fost raportată de SIF Oltenia (SIF5), care a subscris, în penultima zi a ofertei, peste 706.400 de acţiuni, în valoare de 135,57 milioane de lei (38,5 milioane de euro).

Aproape 100 milioane de lei a fost şi subscrierea realizată de SIF Transilvania (SIF3) în ultima zi a ofertei. Tot în ultima zi, şi SIF Banat-Crişana (SIF1) a cumpărat 156.315 de acţiuni TGN, în valoare totală de 29,9 milioane de lei. SIF Moldova (SIF2) a subscris, în data de 5 decembrie, suma de 17,27 milioane de lei, reprezentând contravaloarea a 90.000 acţiuni. Şi societatea de intermediere financiară Broker SA a anunţat subscrierea sumei de 5,18 milioane de lei, pentru 27.000 de acţiuni TGN.

Practic, datele preliminare arată faptul că numai investitorii instituţionali au reuşit performanţa unor subscrieri de 3,2 miliarde de lei. Oferta intermediată de Raiffeisen Capital&Investment (RCI) utilizează în premieră pe piaţa românească drepturile de alocare.

Tranzacţionarea drepturilor de alocare va avea loc în jurul datei de 19 decembrie, în timp ce intrarea Transgaz la bursă este estimată pentru luna februarie 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite