Ofensiva propagandei americane în inima Cubei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane au instalat pe faţada clădirii reprezentanţi ai Washingtonului la Havana un panou luminos pe care sunt afişate mesaje care promovează drepturile şi libertăţile

Autorităţile americane au instalat pe faţada clădirii reprezentanţi ai Washingtonului la Havana un panou luminos pe care sunt afişate mesaje care promovează drepturile şi libertăţile individuale. Liderul Cubei, Fidel Castro, a reacţionat cu violenţă împotriva acestei iniţiative propagandistice caracterizând mesajele ca fiind "deosebit de ostile".
Castro a declarat că asemenea mesaje constituie o provocare grosolană şi a convocat pentru astăzi un miting de protest în faţa misiunii americane. Washingtonul a contracarat imediat, afirmând că mesajele, care includ citate din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, constituie o încercare de a sparge "blocada informaţională" instituită de autorităţile cubaneze şi de a stabili un dialog direct cu populaţia cubaneză, privată de dreptul elementar de a fi informată. Potrivit lui Castro, America nu se află în situaţia de a vorbi de drepturile omului. Pe panou sunt afişate mesaje cum ar fi: "Orice om are dreptul să gândească liber", care cu greu ar putea fi interpretate ca exprimând intenţii ostile. Noul episod se înscrie în strategia americană de a stimula un proces de schimbări politice în Cuba. La sfârşitul anului trecut, Condoleezza Rice declara că a sosit timpul să se pună capăt celor 46 de ani de "dictatură crudă" instituită de Fidel Castro, dezvăluind reconvocarea aşa-numitei Comisii pentru Ajutorarea Cubei Libere, creată în 2003, în timpul mandatului la Departamentul de Stat al predecesorului ei, Colin Powell. Comisia va prezenta în cursul lunii mai recomandări în vederea promovării aşteptatelor schimbări democratice în Cuba. Implicate în procesul de pacificare a Irakului şi în acela de denuclearizare a Iranului şi Coreei de Nord, SUA urmăresc acum şi să accelereze prăbuşirea lui Fidel Castro (79 de ani), aflat la putere de aproape jumătate de secol. Totodată, Washingtonul doreşte ca acestuia să nu-i succeadă fratele său mai tânăr, Raul. La vremea respectivă, Castro a taxat declaraţiile lui Rice drept "divagaţiile unei nebune", iar acum, într-o cuvântare televizată de trei ore - durata minimă a exerciţiilor sale oratorice -, să lanseze un atac virulent contra administraţiei de la Washington, pe care a calificat-o drept "o şleahtă de bandiţi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite