"Odrasla livezilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământ roditor a avut ţara asta! Loc dăruit cu de toate - bogăţia câmpului, mierea viilor şi poamele livezilor! Un vestit cofetar de prin secolul XIX, Emil Frederic, care a colindat lumea

Pământ roditor a avut ţara asta! Loc dăruit cu de toate - bogăţia câmpului, mierea viilor şi poamele livezilor! Un vestit cofetar de prin secolul XIX, Emil Frederic, care a colindat lumea întreagă şi s-a pripăşit pe aceste meleaguri, lucrând pentru Casa Capşa, scria despre roadele pământului valah: "Prin câte ţări am umblat, nicăieri n-am găsit bogăţie de fructe şi aşa variate ca la noi. Avem aici variaţiuni de fructe de care nici nu se ştie în alte ţări, cu care să-ţi dezmierzi cerul gurii." Cât de adevărate ne sună vorbele lui, când vedem atâta belşug de fructe în piaţă! Toamna asta ne răsfaţă! Nici nu ştii ce să alegi! Dar printre toate, cele multe, tronează pe tarabe pruna cea brumărie, această "odraslă a livezilor noastre", cum o numea Păstorel Teodoreanu, trupeşă ca fetele de măritat. Bună e să muşti din ea, aşa cărnoasă şi zemoasă! Dar parcă mai bună-i dulceaţa ei într-o prăjitură cu aluat! Sau poate clasicul magiun de iarnă! Ori pistilul de prun, de care ne aduce aminte I.A. Basarabescu, aşa cum îl mânca el pe la 1890, "tăiat în bucăţi lunguieţe şi colţuroase, care păstra pe el o pudră alburie... ce dădea feţei negricioase a pastei de prune o înfăţişare de suliman." Ca să nu mai vorbim de ţuica cu care începe orice masă cu adevărat românească. Căci, după cum decreta şi Păstorel, "ţuica, aşa cum o fac oltenii sau muntenii, e o băutură eminamente naţională." Oricât de aprigă şi aţâţătoare de pofte ar fi ţuica noastră, nu la ea mă gândesc când vorbesc de prune. Ci la o prăjitură dulce, aromată, numai bună să ne "dezmierde cerul gurii"!

Prăjitură cu prune şi cappuccino
Ingrediente: 250 g făină, 75 g migdale pisate, 3 picături esenţă de migdale, un vârf de cuţit de praf de copt, 125 g unt, 115 g zahăr, puţină sare, 5 ouă, grăsime, 5 linguri praf de cappuccino (instant), 750 g prune, 150 g frişcă, 750 g brânză de vaci cremoasă, zahăr pudră
Preparare: Se frământă un aluat din făină, migdalele pisate, esenţa de migdale, praful de copt, untul, 65 g zahăr, sare şi 2 ouă. Se înveleşte în folie şi se ţine 30 de minute la rece. Praful de cappuccino se dizolvă în 3-4 linguri de apă fierbinte şi se lasă la răcit. Prunele se spală, se taie în jumătăţi şi se scot sâmburii. Ouăle rămase se freacă spumă cu restul de zahăr; se adaugă brânza de vaci şi cappuccino, iar la sfârşit, se încorporează frişca bătută. Se unge o tavă de copt cu grăsime, se întinde aluatul, ridicând puţin marginile. Se pune compoziţia de brânză, în care se înfig jumătăţile de prună. Se coace prăjitura în cuptorul încins cca 30 de minute, la foc potrivit. Se mai lasă apoi 10 minute în cuptorul stins, se scoate şi se pudrează cu zahăr pudră.

ştiaţi că ?
Prunele uscate păstrează mult timp proprietăţile fructelor proaspete, mai ales capacitatea de a creşte nivelul hemoglobinei, împiedicând, astfel, apariţia anemiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite