Octogenarii din Vrancea, verificaţi dacă mai trăiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Vrancea efectuează în aceste zile un recensământ al celor născuţi în urmă cu mai mult de 80 de ani. Acţiunea are drept scop scoaterea de pe listele electorale pentru

Autorităţile din Vrancea efectuează în aceste zile un recensământ al celor născuţi în urmă cu mai mult de 80 de ani. Acţiunea are drept scop scoaterea de pe listele electorale pentru europarlamentare a celor care au decedat în timpul scurs de la ultimul scrutin.

Angajaţii Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei (SPCEP) Vrancea au întocmit o listă cu bătrânii care vor fi verificaţi. Pe listă se află peste 12.000 de vrânceni. Comisarul Nicolae Cojocaru, directorul SPCEP, ne-a declarat că autorităţile doresc prin această verificare ca bătrânii care au decedat, până la alegerile din 14 mai, să nu se mai regăsească pe listele electorale pentru europarlamentare. "La fiecare alegere, pe listele electorale se mai întâmplă să fie astfel de cazuri. Noi vrem ca numărul bătrânilor morţi de pe listele electorale să fie cât mai mic", spune Cojocaru.

Teoretic, în fiecare lună, Serviciul de Stare Civilă, din cadrul primăriilor din judeţul Vrancea, ar trebui să informeze în legătură cu numărul celor decedaţi. Practic însă, acest lucru are loc destul de rar. "Se întâmplă ca unele primării să nu ne anunţe în legătură cu cei care au decedat. Mai sunt şi situaţii în care bătrânii decedează în alte localităţi faţă de cele de domiciliu. Aici apar cele mai multe probleme", spune Cojocaru, care a precizat, că anual, în Vrancea mor peste 4.000 de persoane. Directorul SPCEP spune că, pe lângă cei 12.000 de bătrâni din Vrancea care sunt verificaţi în aceste zile, există încă 7.000 de persoane care au actele de identitate expirate.

"Cei 7.000 de vrânceni care au buletine expirate nu vor putea vota la alegeri. 2.000 dintre ei sunt în Italia. Noi vom merge cu o staţie mobilă, în judeţ, pentru a face cât mai multe acte de identitate până la alegeri", spune Cojocaru. Organizarea alegerilor europarlamentare a intrat în linie dreaptă, în Vrancea, cea mai mare preocupare a autorităţilor la ora actuală fiind cea legată de asigurarea accesului la urnele de votare a cetăţenilor comunitari. În Vrancea sunt 51 de cetăţeni comunitari care ar putea vota la europarlamentare, peste 50% din aceştia locuind în Focşani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite