Ocrotitorul familiei şi mijlocitor al sporului şi belşugului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit, astăzi, cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Sfântul Dimitrie este invocat drept ocrotitor al

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit, astăzi, cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Sfântul Dimitrie este invocat drept ocrotitor al familiei şi mijlocitor al sporului şi belşugului.
S-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea într-o familie înstărită, dar cu religii diferite. Tatăl său, conducătorul Provinciei Iliria în timpul împăratului Maximilian, se închina idolilor. Acesta şi-a educat fiul în spiritul militar al epocii. Sub influenţa mamei, care era creştină, Dimitrie a deprins pasiunea pentru studiu şi credinţă. După moartea tatălui său, împăratul Maximilian i-a oferit două funcţii importante în stat: ca general în armata romană şi prefect al ţinutului Iliria. Spre uimirea înalţilor demnitari din imperiu, Dimitrie a refuzat aceste funcţii şi i-a protejat pe creştinii din Iliria. Mai mult, în faţa solilor împăratului Maximilian, el a mărturisit că este un smerit slujitor al lui Dumnezeu şi se consideră egalul creştinilor care-l venerează pe Mântuitor. Maximilian i-a cerut tânărului Dimitrie să se închine idolilor şi zeilor, dacă vrea să nu suporte consecinţele acestor decizii. Dimitrie şi-a menţinut convingerile religioase. A fost arestat, anchetat şi schingiuit. La 26 octombrie 299 (în 303 - după alte documente), Dimitrie a sfârşit muceniceşte. Înainte de tragicul sfârşit, Dimitrie şi-a înfipt o suliţă în coastă spunând: "Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru El şi credinţa adevărată". Moaştele sale frumos mirositoare de mir au fost mutate de la Roma la Tesalonic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite