Ochelarii vânduţi la tarabă dăunează sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

îi pun pe cumpărători să-şi aleagă din grămadă o pereche care li se potriveşte, pe încercate. Alţii oferă ochelari de comandă, în funcţie de dioptria cunoscută de client. Chipurile,

îi pun pe cumpărători să-şi aleagă din grămadă o pereche care li se potriveşte, pe încercate. Alţii oferă ochelari de comandă, în funcţie de dioptria cunoscută de client. Chipurile, aceşti ochelari ar fi făcuţi la "cabinet". În realitate, marfa este din China, cabinetele de specialitate obţinând cel mai ieftin produs la preţuri de trei ori mai mari decât în piaţă. Oftalmologii avertizează că ochelarii de la tarabe strică vederea. "Nu există simetrie perfectă în organismul omului şi e posibil ca ochii să nu fie egali. Mai trebuie calculată şi distanţa focală sau interpupilară. Eu nu am văzut pe nicio pereche din piaţă specificate aceste lucruri", a declarat conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie.

Ramele produc alergii
Oftalmologii nu recomandă ochelarii din pieţe nici celui mai sărac dintre noi. "Această practică ar trebui să dispară. Ochelarii sunt ieftini pentru că se utilizează materiale de proastă calitate.
Lentilele sunt foarte groase şi nu corespund cerinţelor medicului. Mai nou, ne confruntăm şi cu alergii de la ramele acestor ochelari, de la substanţele cu care sunt tratate. Chiar dacă nimerim dioptria de care avem nevoie, pot apărea complicaţii: dureri de cap, ceaţă, lăcrimare, ochi înroşiţi", a mai declarat conf. dr. M. Pop.

Ochelari mai ieftini pentru pensionari
Cei mai ieftini ochelari dintr-un atelier specializat depăşesc suma de 30 RON. Chiar dacă există rame sub 10 RON, nu există lentile sub 20 RON. "Atelierele oftalmologice ar trebui să facă ochelari pentru toate buzunarele. Le-am propus să adune rame de la persoanele care nu mai au nevoie de ele, să le recondiţioneze şi să le pună lentile pentru a fi mai accesibile pensionarilor şi populaţiei sărace. În orice caz, oamenii trebuie să ştie că ochelarii de pe tarabe sunt periculoşi. În plus, dacă ochiul se obişnuieşte cu ei, cu greu îl mai îndreptăm, iar după 60 de ani, dacă persoana nu face cataractă, nu trebuie să mai schimbe ochelarii", a explicat conf. dr. Monica Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite